Annonceinfo

Vikinger havde keltisk blod i årerne

Danske dna-analyser fra en fællesgrav ved en 1000 år gammel kirke på Sydvestgrønland viser, at beboerne havde et kraftigt keltisk islæt.

Skeletter i massegrav på Sydvestgrønland. Dna-analyser antyder, at nordboerne havde en hel del keltisk blod i årerne. (Foto: Jette Arneborg)

OPDATERET 2. september 2010.

Et gammelt billede af vikinger, der rejste ud fra Norge og landede i det frodige Sydvestgrønland, kommer nu med stor sandsynlighed til at forandres lidt. Nye forskningsresultater fra Sydvestgrønland viser nemlig, at vikingerne langt fra kun havde nordisk blod i årerne.

Dna-analyser lavet på skeletter, fundet under udgravninger på Sydvestgrønland, afslører, at blodet var blandet med keltisk blod, sandsynligvis fra de britiske øer.

Ligesom på Færøerne og Island

Danske arkæologer er i øjeblikket i gang med det første regionale studie af de nordiske beboere i Sydvestgrønland - beboelser helt tilbage fra år 985. På en kirkegård uden for en gammel kirke fandt de en stor fællesgrav med mange skeletter.

Nogle af skeletterne er nu blevet dateret. Det viser sig at de stammer fra omkring år 1000.

Fakta

BØRN GRAVEDE SKELETTER UD

10 børn har faktisk været involverede i udgravningerne på Grønland gennem The Kid's Archaeology Program.

Det er et uddannelses- og udviklingsprojekt, der startede i 2007 og er baseret i Þingeyjarsýslur i Islands nordøstre del.

Et af de overordnede mål med projektet er at skabe samarbejde mellem virksomheder, institutioner og individer i regionen med tanke på at højne befolkningens bevidsthed og forhold til både moderne og historiske miljøer.

»Prøverne fra skeletterne blev sendt til Danmark til dna-analyse. Forskningsresultaterne er endnu ikke publiceret, men de første resultater antyder, lidt overraskende, at menneskerne i graven er mere keltiske end nordiske,« fortæller Jette Arneborg, museumsinspektør og seniorforsker ved Nationalmuseet, og en af de danske arkæologer der har været involveret i arbejdet på Grønland.

Dna-analyserne blev udført af Linnea Melcior på Antropologisk Laboratorium ved Panuminstituttet under professor Niels Lynnerup.

»Vi har altid vidst, at nordboerne rejste meget, og vi ved også, at de tidlige beboere på Færøerne og Island havde islæt af keltiske gener, men nu har vi altså også set det i Grønland,« siger Jette Arneborg.

Tidligere undersøgelser i området

De danske arkæologer arbejder sammen med forskere fra forskernetværket NABO, North Atlantic Bioarchaeological Organization. Jette Arneborg har arbejdet med projektet siden 2005, blandt andre sammen med Christian Koch Madsen, der studerer forhistorisk arkæologi ved Københavns Universitet:

»Som et forstadie til selve udgravningerne rejste vi rundt i det udvalgte område for at kigge på ruinerne; et arbejde vi lavede mellem 2005-2007. Vi nåede at kigge på omkring 900 ruiner, derimellem gårde og kirker,« fortæller Christian Koch Madsen.

Det formodes, at nordboerne drog ud fra Norge, forbi de britiske øer til Færøerne, Island og Grønland. (Grafik: Jette Arneborg og Mette Friis-Mikkelsen)

Tidligere undersøgelser og udgravninger under ledelse af den danske arkæolog C.L. Vebæk fandt sted i området i 1939 og igen imellem 1948-1951, men det er første gang, at der er lavet en regional undersøgelse, det vil sige, en undersøgelse over et større område, der involverer flere udgravninger.

»Vi har arbejdet videre på C.L. Vebæks arbejde, men vi har lavet nogle af hans fortolkninger om,« fortæller Jette Arneborg og Christian Koch Madsen.

Keltisk islæt med nordisk kultur

Selv om dna-analyser viser, at de tidlige beboere ikke kun havde nordisk blod i årerne, er der ikke nogen tvivl om, at der er tale om nordiske beboelser.

»Det er helt klart, at beboerne var nordiske, for alt hvad de gjorde, deres kultur og deres måde at ernære sig på, var nordisk,« siger Jette Arneborg.

Undersøgelser på nulevende befolkninger på Færøerne og Island viser, at det først og fremmest var kvinderne, som var keltiske, hvilket kan tyde på, at de norske vikinger drog ud fra Norge, forbi de britiske øer - hvor de har fået kvinder med sig - for siden at fortsætte videre ud i Nordatlanten til Færøerne, Island og Grønland.

Nordboerne på Sydvestgrønland ændrede livsstil Ved at kigge på indholdet af kulstof og kvælstof-isotoper i et skelets tænder, kan man se, hvad et menneske har spist. På den måde har arkæologerne været i stand til at se, hvordan de tidlige nordboere ernærede sig. Nordboerne gik fra at spise kød fra husdyr til at spise mere marint, først og fremmest sæl. (Foto: Aqqalu Rosing-Asvid)

»Dette kan muligvis også forklare, hvorfor kristendommen har kommet så tidligt til disse områder,« slutter Jette Arneborg.

Ud over det, har de også kigget på ben, artefakter og pollen fra beboelserne for derigennem at kunne tolke beboelsernes økonomiske situation.

»Vi er kommet frem til, at de nordiske-keltiske beboere på Sydvestgrønland gik fra at have kød fra deres husdyr som hovedernæring til at spise mere marin mad,« siger Jette Arneborg.

Ifølge Jette Arneborg er det interessant, fordi det viser, at menneskerne på Sydvestgrønland har tilpasset sig naturen de levede i, formentlig ved at skære ned på landbrugsproduktionen og i stedet spise først og fremmest sæl.

»Vores tolkning er, at disse tidlige nordiske beboere var fleksible og dynamiske, og at de gerne ville finde nye resurser og ikke havde noget imod at forflytte sig,« siger hun.

The more the merrier

Så kan vi vel få britterne til at betale bloktilskuddet....

SV:Øst og vest

Forvirrende, at der tales om Sydøstgrøndland. Der må vel menes SydVESTgrønland. Ellers er graven vidst mere enestående på sin beliggenhed end på sit genetiske indhold. At norønt blod havde keltisk opblanding kan vel ikke komme bag på nogen, læs blot sagaerne

Der menes Sydvestgrønland - fejlen skulle nu være rettet.

De Keltiske Islændinge

Mange af de oprindelige indvandrere til Island, især på vestkysten, var tredje generation af nordiske indvandrere til Irland eller Skotland. De fleste af deres aner var keltiske, uden én bedstefar eller oldefar, selvom deres sprog og kultur var norrønt. Erik den Rødes hustru var en af dem.
Arkæologer har opdaget at smykker fundet i Vinland har særprægede egenskaber der kun findes i nordiske bosættelser i de britiske øer, Færøerne og Island.

Interessant om Grønland.

Opplysningene om genetisk opprinnelse for de norrøne på Grønland er interessante av to grunner:
1. De viser et større keltisk innslag enn på Island. Den keltiske genetiske "arv" er på Island    40% (60 % keltisk arv hos kvinnene og 20 % keltisk arv hos mennene.)     Forklaringen er muligens at  den første utvandringsbølge fra Island til Grønland (985/986) utgikk     fra det nordvestlige Island, fra et landskap der mulighetene for å leve av landet ikke var de beste.    Fra denne landsdel organiserte Eirik Raude (Erik Røde) sin store utvandringsekspedisjon i 985     eller 986. Det er sannsynlig at her hadde folk som kom sent til Island, folk fra de skotske øyer, og    også frigitte treller slått seg ned. Dette var folk som hadde et større keltisk innslag enn blant     den vanlige islandske befolkning.
2. Interessant er det også å spekulere i om man her ser spor av en innvandring til Grønland direkte      fra keltsiske områder, som for eksempel Irland og øyene utenfor Skotland.
 P.S.: Det er her naturligvis Sydvest-Grønland artikkelforfatteren mener.
Vennlig hilsen
Kjell Karlsen (Historieinteressert nordmann. Håper at mitt språk er forståelig!)
 
 
 

Keltisk blod (gener)

Klart - en af vikingernes store fornøjelser var at hugge de andres kvinder. 
Selv i Tyrkiet kan man finde blonde, blåøjede mennesker, hvis gener stammer fra det gamle Miklagård (nuværende Istandbul) - de var sgu flittige, de slamberter.......

Øst og vest

Forvirrende, at der tales om Sydøstgrøndland. Der må vel menes SydVESTgrønland. Ellers er graven vidst mere enestående på sin beliggenhed end på sit genetiske indhold. At norønt blod havde keltisk opblanding kan vel ikke komme bag på nogen, læs blot sagaerne

Grønland, Island og De britiske Øer

Nordboerne på Grønland kom fra Island, og man har længe vidst at nordmændene sejlede til De britiske Øer for at hente trælle, før de bosatte sig på Island.
Så det burde da ikke kunne undre nogen at nordboerne på Grønland viser keltiske træk ...

Seneste fra Kultur & Samfund

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.