Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Danskerne bliver mindre nationalkonservative

Annonce:

Nationalkonservative partier som Dansk Folkeparti, UKIP og Front National klarer sig godt i Europa for tiden, men en stor international undersøgelse viser, at danskerne faktisk er blevet mindre nationalkonservative. Det skriver altinget.dk.

LÆS OGSÅ: Grænseforsker: Vi dæmoniserer vores nabolande

Professor i sociologi ved Aalborg Universitet Christian Albrekt Larsen står bag den danske del af undersøgelsen, hvor befolkninger i 33 lande er blevet adspurgt om national identitet i 2003 og 2013.

I undersøgelsen blev danskerne spurgt til, hvor vigtige forskellige kriterier er for at være rigtig dansk.

Her viste det sig, at der var sket et fald indenfor alle kategorier fra 2003 til 2013.

Blandt de kriterier, som deltagerne vurderede som de vigtiste for at være ‘rigtig dansk’, var:

  • At kunne tale dansk.
  • At respektere danske politiske institutioner.
  • At føle sig dansk.

De mindst vigtige var til gengæld:

Annonce:
  • At være kristen.
  • At have dansk familiebaggrund.
  • At have levet det meste af livet i Danmark.

LÆS OGSÅ: Overrasket topforsker: Det siger genetik om danskhed

I 2003 mente 75 procent af de adspurgte, at det at kunne tale dansk var vigtigt for at kunne kalde sig dansker, mens tallet var faldet til 64 procent i 2013.

I den lave ende af kriterierne mente 15 procent af de adspurgte, at det var vigtigt at være kristen, mens det var faldet til 9 procent i 2013.

Christian Albrekt Larsen forklarer tallene med, at forestillingen om en autentisk dansk kultur forsvinder med de yngre generationer.

Hvis man for eksempel blot talte de 70-79-årige med i svarene fra 2003, var det hele 45 procent, som anså det som et vigtigt kriterium at være kristen for at være dansker. Tallet faldt dog til 21 procent hos denne gruppe i 2013.

Sammenligner man det med de 18-27-årige, hvor 72 procent i 2013 svarer, at det at være kristen ‘slet ikke’ er vigtigt for at være rigtig dansk, og yderligere 18 procent svarer, at det ‘ikke er særlig vigtigt’, så er det ifølge C.A. Larsen tydeligt, at kristendommen langsomt mister betydning for konstruktionen af det danske med generationerne.

Resultaterne fremfører han i bogen ‘Den danske republik: forandringer i danskernes nationale forestillinger.’

Annonce:

Hele den internationale undersøgelse kan findes på GESIS – Leibniz Institute for the Social Sciences’s hjemmeside.

ams