KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER
Mælk har for nylig stået for skud efter en forskningsbaseret kobling til en øget dødsrisiko. Nu viser ny dansk forskning, at mælken ikke er så skidt, at den ikke er godt for noget.
Ifølge dca.au.dk kan mælk nemlig være slankende. Og jo federe mælken er, jo mere slankende er effekten.
Danske forskere har testet antagelsen om, at sødmælk indeholder et eller flere stoffer, der påvirker omsætningen af fedt, og derfor kan være med til at reducere kropsvægten.
Undersøgelsen har vist, at stoffer i mælken aktiverer Fasting Induced Adipose Factor (FIAF)-proteinet i tarmen. Det er de aktive FIAF-proteiner, der sætter skub i fedtomsætningen – særligt fedtsyrereguleringen i blodet.
Denne viden kan derfor vise sig at være yderst relevant i arbejdet med forebyggelse af overvægtsrelaterede sygdomme såsom type 2-diabetes, stofskiftesygdomme samt hjerte- og karsygdomme.
Forsøget er blevet udført på grise, hvor et hold fik serveret mælk sammen med deres sædvanlige foder, mens det andet hold grise måtte undvære mælken. Grise der fik mælk, viste en højere aktivering af FIAF-genet i tarmen end grise, der ikke fik mælk.
Forskerne er i øjeblikket i gang med at undersøge de bagvedliggende mekanismer nærmere, og de har endnu ikke opgjort resultaterne fra forsøgene udført på mennesker.
Projektet er et samarbejde mellem blandt andre Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Gøteborg Universitet og Arla Foods.
Læs også:
Yoghurt og mælk sænker risikoen for sukkersyge
ssm