En drøm er gået i opfyldelse for en gruppe studerende fra Aarhus Universitet. I onsdags blev de færdige med at bygge Aarhus’ første satellit.
Når satellitten Delphini-1 er blevet grundigt testet, skal den fragtes til Houston, Texas. Herfra skal den i kredsløb om Jorden via Den Internationale Rumstation (ISS).
Delphini-1 er blandt andet udstyret med et kamera til observationer af både Jorden og rummet. Den har også telekommunikationsudstyr, så den kan sende sit indsamlede materiale tilbage til ’Ground Control’ i Aarhus.
I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da den nye satellit blev bygget, og antennen til at styre og kommunikere med satellitten blev sat op.
Det er ikke størrelsen, men…
Delphini-1 er en såkaldt ’CubeSat’ eller nanosatellit.
Den lille sag måler sølle 10x10x10 cm og har en vægt på godt 1 kg.
Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet er tonstunge satellitter ikke altid nødvendige for at opnå de resultater, forskerne er ude efter.
Nanosatellitter er ikke bare små. De er også billige og forholdsvist nemme at bygge. På den måde kommer rummet inden for rækkevidde både for forskere og studerende.
Rumprogram sætter Aarhus på verdenskortet
Den nye satellit er en del af Aarhus Universitets nye rumprogram, der blev søsat tidligere i 2017.
Programmets vigtigste mission er at undersøge, hvordan de små og billige nanosatelitter kan anvendes til at foretage videnskabelige undersøgelser.
»Nano-satellitter giver nye muligheder for undervisning og forskning herhjemme,« siger professor Hans Kjeldsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.
Han er videnskabelig leder af missionen og tilknyttet universitetets Stellar Astrophysics Centre.
»Denne type teknologi vil gøre det mere tilgængeligt for studerende at arbejde med teknologien og planlægningen af missioner som denne. Allerede med den første mission her vil vi hente data ned om både Jorden og universet,« forsætter professoren.
Delphini-1 er blevet til i samarbejde med det danske selskab GomSpace, der specialiserer i nanosatelitter af netop Delphini’s type.