Mars-rejse vil forvandle astronauter til oldinge
Drømmen om at rejse til Mars har lidt et alvorligt knæk. Den lange rumrejse vil gøre toptrænede astronauter så svage som oldinge.

At være vægtløs betyder, at der ikke er nogen muskelbelastning - derfor skrumper astronauters muskler. (Foto: Colourbox)

At være vægtløs betyder, at der ikke er nogen muskelbelastning - derfor skrumper astronauters muskler. (Foto: Colourbox)

At mennesket en dag skal sætte fod på Mars er mange rumforskeres vådeste drøm, men den er truet af noget så grundlæggende som astronauternes fysik. Deres muskler lider nemlig mere under den vægtløse tilværelse end hidtil antaget.

En rejse til Mars vil tage omkring to år, kun i transporttid. Dertil kommer ét år på planeten. På den tid risikerer de veltrænede astronauter at gå fra topform til svagelige gamlinge, der ikke kan klare de fysiske krav, der bliver stillet i rummet. Det viser ny, amerikansk forskning.

En forskergruppe med Robert Fitts fra Marquette University i Wisconsin i spidsen har taget muskelbiopsier fra 9 astronauters lægmuskler umiddelbart før og efter deres ophold på den internationale rumstation, ISS.

Resultaterne viste, at astronauternes muskelmasse var svundet betragteligt ind på det halve år, de var af sted. Så meget, at deres fysiske kapacitet blev forringet med hele 40 %.

Det svarer til, at 30-50 årige astronauters muskulatur blev svækket i en grad, der svarede til, at de pludselig var blevet 80 år gamle.

»Astronauternes muskelmasse svinder ind, fordi deres kroppe ikke bliver udsat for noget mekanisk tryk. De er vægtløse, og derfor skal de ikke bruge deres muskler,« forklarer Peter Norsk, der er professor i rumfysiologi ved Københavns Universitet.

»Når vi er her på jorden, bruger vi hele tiden muskler for at holde os stående, gående eller siddende. Selv en sengeliggende patient mister færre muskler end en astronaut,« fortsætter han.

Mere effektiv træning er nødvendig

At rejse frem og tilbage til Mars vil med den nuværende teknologi tage knap to år, eksklusiv ophold på planeten, vurderer NASA. Derfor er det altafgørende for drømmen om at erobre Mars, at der bliver opfundet bedre metoder til at holde astronauterne i form undervejs. Det siger Robert Fitts fra Marquette University i Milwaukee, der stod i spisen for undersøgelsen.

Astronauterne gør ellers meget for at holde sig i form, når de er på rumstationen. Det er nødvendigt, fordi de skal kunne evakuere hurtigt og klare en tur hjem i en rumkapsel, hvis der sker noget med rumstationen.

»Astronauterne skal træne to timer om dagen. Det foregår på kondicykler, på løbebånd, hvor de bliver holdt fast med elastikker, og med fjedre, der virker som styrketræning. På den måde træner de både musklerne og kredsløbet,« siger Peter Norsk.

Mars er på standby

Ifølge den nye undersøgelse er den nuværende træning altså ikke effektiv nok.

Det tyder på, at drømmen om Mars må sættes på standby. I hvert fald ind til der er udviklet bedre træningsmuligheder.

Astronauter skal træne hver dag, men det er ikke nok. (Foto: Colourbox)

»De nye træningsprogrammer skal gøre brug af høj modstand og inkludere en bred vifte af bevægelser, der kan imitere de bevægelser, man laver på jorden,« siger Robert Fitts om den træning, han mener astronauterne skal have, for at klare en tur til Mars.

Ingen vidunderløsning

Kondicyklerne, som astronauterne bruger, er faktisk danske. De bliver produceret hos Damec Research i Odense. Direktør Ole Gløe Jakobsen har hørt lidt om de amerikanske resultater, og han undrer sig over, at der er så udtalt en svækkelse af astronauternes muskler.

»Vores kondicykel og det system, der er til styrketræning, giver samme træningsmuligheder som her på jorden, og de kan ikke laves meget anderledes belastningsmæssigt,« fortæller han.

»Det er kun løbebåndstræningen, der ikke fungerer optimalt. Men det bliver der arbejdet på at forbedre,« siger Ole Gløe Jakobsen.

Hos Damec arbejder man på at udvikle et løbebånd, hvor man forbinder et vægtgenereringssystem til elastikkerne, der holder astronauterne på båndet. Men det betyder mere for knoglerne end musklerne, forklarer han.

»Jeg tror ikke, der er ikke noget vidunder-trænings middel på vej, der kan løse problemet,« slutter Ole Gløe Jakobsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk