Lynhurtig robotarm skal gribe som et menneske
En dag vil en nyduviklet robotarm kunne bruges til at rydde op i rumaffald, mener forskerne bag den nye opfindelse.

En tennisketsjer, en bold og en flaske. For dig er disse tre ting måske ret lette at gribe, men når en robotarm kan gøre det, er det faktisk ret bemærkelsesværdigt. Og det er netop, hvad den nye robotarm i videoen herover kan.

Armen har tre led og en avanceret hånd, som kan gribe forskellige ting på under 1/500 af et sekund.

Robotarm skal kunne bruges til at samle rumaffald

Armen er udviklet ved EPFL, den polytekniske skole i Lausanne i Schweiz.

Forskerne bag robotarmen forestiller sig blandt andet, at den kan bruges til at opsamle rumaffald – dele af gamle satellitter, raketter og rumstationer, som er kollideret i rummet.

Rumaffald er et stort problem, og det kan gøre det svært at skyde satellitter op i fremtiden.

Robot lærer lidt som et menneske

Størrelsen på rumaffald er meget varierende. Nogle ting er bittesmå, mens andre kan veje flere ton. Det er svært at rydde op i rumaffald, men måske kan en robotarm klare arbejdet. (Illustration: NASA)

Forskerne bag armen siger, at de har været inspireret af menneskers indlæring. I stedet for at give robotten specifikke instruktioner, får den præsenteret en række mulige baner.

Robotten får så hjælp af et menneske til at positionere sig rigtigt, når ting kommer flyvende, og til sidst lærer den det selv.

»De maskiner, vi har i dag, er ofte forhåndsprogrammeret og kan ikke behandle data hurtigt nok. Deres eneste valg er at konvertere banerne, og det tager for lang tid,« siger Aude Billard, som er en af forskerne ved LASA-laboratoriet, hvor armen er udviklet, i en pressemeddelelse.

For at lære robotten at gribe så forskellige ting som muligt, kastede forskerne en bold, en tom flaske, en halvfyldt flaske, en hammer og en tennisketsjer.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle


Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.