Vild plan kan få det til at regne i Sahara - og dække Jordens energibehov
10 september 2018

Okay, det her er blot en simulation, og det vil være særdeles svært at føre ud i livet, men lad os lige drømme med et øjeblik:

Et nyt studie, baseret på klimamodeller, viser, at installation af vindmøller og solceller i et stort område af Saharas ørken ikke blot vil skabe enorme mængder grøn energi. Det vil bogstaveligt talt også gøre Saraha mere grøn. Det skriver University of Illinois i en pressemeddelelse.

Vindmølle- og solcelleparkerne, der bliver simuleret i studiet, ville dække et område på mere end 9 millioner kvadratkilometer i alt (svarende til cirka 4 gange Grønlands areal, red.). 

Mens vindenergien ville generere omkring 3 terawatts, ville solcellerne kunne generere hele 79 terawatts, og det overstiger langt det globale behov for energi. Forbruget globalt lå i 2017 på 18 terawatts.

En sideeffekt af de store anlæg vil være mere regn i området, forklarer en af forskerne bag studiet:

»Det øgede nedbør er en konsekvens af komplekse samspil mellem land og atmosfære, der opstår, fordi solpaneler og vindmøller skaber mere ujævne og mørkere landoverflader,« siger Eugenia Kalnay fra University of Maryland.

I gennemsnit kan nedbørsmængden i Sahara øges med 0,25 millimeter om dagen, mens det nærliggende område Sahel kan få hele 1,12 millimeter mere dagligt.

»Den øgede mængde regn og vegetation, kombineret med ren elektricitet fra sol- og vindenergi, kan hjælpe landbruget, den økonomiske udvikling og den sociale velstand i Sahara, Sahel, Mellemøsten og andre egne i området,« udtaler Safa Motesharrei, en af forskerne bag studiet.

Forskerne bag har blandt andet valgt at fokusere på området omkring Sahara på grund af beliggenheden. Afrika ligger tæt på både Europa og Mellemøsten, og alle tre områder har i disse år et voksende behov for energi.

Studiet er publiceret i Science.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.