Indisk månelanding fejlede, men fartøjet er fundet: Inderne har 14 dage til at redde missionen

En animation af den indiske rumsonde Chandrayaan-2, der søndag 8. september fandt månelandingsfartøjet Vikram på Månens overflade. (ISRO)

En animation af den indiske rumsonde Chandrayaan-2, der søndag 8. september fandt månelandingsfartøjet Vikram på Månens overflade. (ISRO)

Kilde: 
09 september 2019

Indien kunne være blevet den fjerde nation i verdenshistorien, der lykkedes med en (ubemandet) månelanding, men sådan skulle det ikke ende. 

Ikke endnu i hvert fald. 

Det indiske månelandingsfartøj Vikram styrtede fredag 6. september ned på Månens overflade. 

Nu har Det indiske rumagentur, ISRO, 14 dage til at skabe kontakt til fartøjet, hvis månelandingen skal lykkedes, skriver Space.com.

LÆS OGSÅ: Er Indien på vej til at blive den fjerde rummagt?

Det er ikke svært at forestille sig skuffelsen hos ISRO, da de i fredags mistede kontakt til Vikram-fartøjet, der kun var to kilometer - og få sekunder - fra at lande på Månens sydpol. 

Sådan så det ud hos Det indiske rumagentur, ISRO, da man mistede kontakt til månelandingsfartøjet Vikram fredag 6. september. (Video: NDTV)

I går, søndag 8. september, blev den indiske månemission så ramt af et glimt af håb, da den indiske rumsonde Chandrayaan-2 fandt det forsvundne fartøj på Månens overflade. 

Man har endnu ikke skabt kontakt til det nedstyrtede fartøj, men ISRO har nu 14 dage til at få det gjort.

Et månedøgn svarer nemlig til knap 28 dage på Jorden, og døgnet på Månens sydpol, hvor Vikram er styrtet ned, har netop 14 dages sollys tilbage, inden mørket sænker sig på.

Når det bliver mørkt vil det være umuligt at skabe kontakt til fartøjet igen. 

LÆS OGSÅ: Sidst gik det galt: Nu har Indien sendt raket mod Månen

LÆS OGSÅ: Indiens discount-sonde i kredsløb om Mars

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.