Dobbeltsidede solceller kan levere 35 procent mere strøm ifølge nyt studie
Et nyt studie peger nu i retning af, at solceller, der høster sol fra begge sider, producerer 35 procent mere energi og med lavere omkostninger. Studiet peger på, at solcelleteknologien er ved at blive mere konkurrencedygtig, lyder det fra dansk energiforsker.

Ifølge dansk energiforsker vidner det om, at solcelle-projekter i stor skala er undervejs, blandt andet fordi de bliver mere konkurrencedygtige. Foto: Shutterstock

Ifølge dansk energiforsker vidner det om, at solcelle-projekter i stor skala er undervejs, blandt andet fordi de bliver mere konkurrencedygtige. Foto: Shutterstock

Der skal sættes blus på den grønne omstilling til vedvarende energi, og her er solceller en af de helt centrale teknologier. 

Teknologien har for alvor fået luft under cellerne de seneste år, og nu viser en ny analyse , at bifacielle solceller, et dobbeltsidet solpanel, kan producere 35 procent mere energi sammenlignet med de mere traditionelle (monofacialt) fastmonterede solpaneler. 

Det er vel at mærke, hvis de bifacielle solceller kombineres med en såkaldt enakslet-tracker. 

En enakslet-tracker er en teknologi, der sørger for, at solcellerne følger solens bevægelse op og ned igen over en hel dag fra horisonten til zenit (det punkt på himlen, som befinder sig lodret over iagttageren).

Det er især vigtigt på vores breddegrader, hvor solens højde varierer meget henholdsvis sommer og vinter.

Derudover er de dobbeltsidede paneler 16 procent mere omkostningseffektive, konkluderer studiet, der er udgivet tidsskriftet Joule. 

Skarmbillede_2020

Billedet viser de forskellige konstellationer, som forskerne har arbejdet med. Udover at bruge en enakslet tracker har forskerne ligeledes testet en dobbeltaksel-tracker (D). De paneler producerer faktisk 40 procent mere strøm, men de er stadig dyre at producere, konkluderer studiet (Foto: Global Techno-Economic Performance of Bifacial and Tracking Photovoltaic Systems)

Dansk energiforsker: Veludført studie

Til at udregne de nye resultater har forskerne anvendt globale vejrdata fra NASA og deres sattellit CERES (Earth’s Radiant Energy System).

Med data herfra har det været muligt at anslå mængden af energi produceret af solceller rundt i hele verden. 

Gorm Bruun Andresen, der er lektor og energiforsker på Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet (AU), har skimmet analysen igennem for Videnskab.dk.

Han mener overordnet set, at det er et veludført studie, der vidner om, at solcelleteknologien er ved at blive mere konkurrencedygtig.

»De har brugt vejrdata fra klimamodeller, så det teoretisk er muligt at placere solcellerne overalt i verden på computeren. Det er en metode, jeg også har arbejdet med her på AU, og det ser ganske fint ud. Til den her type studie, vil jeg sige, at det er en god metode at bruge,« siger Gorm Bruun Andresen.

Nogle usikkerheder i studiet er svære at justere for

Gorm Bruun Andresen påpeger dog, at variabler som renten og eksempelvis prisen på landjord kan variere, alt efter hvor i verden man opstiller solcellerne.

Det kan betyde, at der er nogle usikkerheder ved beregningerne, der er svære at justere for. 

Forskerne fra Solar Energy Research Institute i Singapore har i analysen justeret beregningerne for brug af materialer, konstruktion, vedligeholdelse af solpaneler og økonomiske forhold for de enkelte lande. 

Og på trods af økonomiske usikkerheder ser analysens resultater ser »stadig fornuftige ud«, lyder det fra energiprofessoren. 

På Videnskab.dk’s Forskerzonen har en forsker fra DTU tidligere skrevet om potentialet ved de bifacielle solceller, der er et system, hvor panelet høster solens energi både forfra og bagfra. 

Kan sætte blus på solcelleteknologien

Men kan det så betale sig op sætte dobbeltsidede solceller op?

Hvis de sammensættes med en enakslet tracker, er svaret ja ifølge analysen. 

Forskerne fra Solar Energy Research Institute i Singapore konkluderer nemlig, at en kombination af bifacielle solceller med enakslede trackere - udover at producere mere energi - ligledes kan reducere de gennemsnitlige omkostninger (LCOE) til elektricitet med 16 procent for størstedelen af ​​verden.

LCOE


Levelized Cost of Energy (LCOE) er en metode til opgørelse af de gennemsnitlige omkostninger per kWh produceret strøm på forskellige energiproducerende teknologier over anlæggets levetid.

Kilde: Folketinget

Altså vil der være besparelser at hente ved anvendelsen af denne teknologi. 

Vigtigt studie på vejen mod grøn energi

Ifølge Gorm Bruun Andresen vidner de nye resultater om, at interessen for stor-skala solcelleprojekter har vokseværk, og  teknologien kan vise sig at blive et vigtigt komponent i vejen til en grønnere energiproduktion. 

»De nye resultater er et klart udtryk for, at solenergi er blevet en stor teknologi, og der bliver arbejdet på store forbedringer, og her er bifacielle en af de teknologier, der er langt fremme, hvis man har eksempelvis et stort landareal til at opsætte solcelleparker.«

Men derfra og til at erstatte de mindre, monofacielle solceller er der lang vej. Også selv om de dobbeltsidede kan producere mere energi.

De er nemlig stadig dyre og optager en del plads, fordi solpanelerne får energi fra begge sider og kan tilte og dreje, således de udnytter energien fra solen optimalt.

Derfor kan analysen heller ikke bruges til at sige noget om, hvorvidt de dobbeltsidede solceller fejer de mere traditionelle solceller af banen, lyder det fra energiforskeren.

»Det er ikke sådan, at den her teknologi bare vil slå de mere traditionelle solceller af banen, for der sættes stadig solceller op hos private og på erhvervsbygninger, og der vil det ikke være muligt at anvende en løsning med drejeaksler og dobbeltsider, så det er vigtigt at skille de to ting ad.«

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Har kun målt på to teknologier

I studiet har forskerne kombineret to teknologier med dobbeltsidede solceller og en drivaksel, men ifølge Gorm Bruun Andresen er der en række andre solcelleteknologier rundt i verden, som ligeledes kan vise sig at have potentiale til at levere strøm fra Solens stråler. 

»I analysen sammenligner de ikke, hvis der er en tredje teknologi. De her gennemsigtige solpaneler, som der kigges på i studiet, er populære lige nu, men der arbejdes eksempelvis også med koncentreret solkraft, som sender energien hen på det samme sted.«

Koncentreret solkraft er en solkraftteknologi, der bruger spejle til at samle sollys fra et stort område og videresende det til et mindre område.

Solenergien konverteres derefter til damp ved hjælp af en dampgenerator.

Derudover er det udelukkende et teoretisk studie, hvorfor der altså ikke er målt energi fra solceller stående på jorden, men i Danmark er man faktisk i gang med at teste det i praksis. 

DTU har sammen danske energivirksomhed European Energy etableret et testcenter på DTU Risø Campus. Et projekt, der officielt blev søsat i oktober 2018.

Her arbejder forskerne netop på at optimere energihøsten fra solcellerne i praksis, og her er bifacielle solceller en hel central del af forskningen.

Danmark er altså med fremme, når det kommer til at udvikle og teste solcelleteknologien, og analysen peger på, at bifacielle solceller nu kan konkurrere på pris, når det kommer til at producere grøn energi. 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk