Hvorfor brænder brændenælder?
Når man brænder sig på en brændenælde, gør det ondt. Det giver snurrende fornemmelser i fingrene, som holder sig i mange timer bagefter. Er det skadeligt?

Brændenældens blade har giftfyldte hår langs kanterne, der knækker i det øjeblik, de bliver berørt. Giften flyder ud og giver blærer i huden. (Foto: Glenn)

Brændenældens blade har giftfyldte hår langs kanterne, der knækker i det øjeblik, de bliver berørt. Giften flyder ud og giver blærer i huden. (Foto: Glenn)

 

Spørgsmålet, som kommer fra vores læser Kai Birger Nielsen, triggede journalisten, der selv lige har haft fingrene nede i et bed med brændenælder i skjul af skvallerkål.

Derfor greb hun røret og ringede til professor Peter Arctander fra Biologisk Institut, Københavns Universitet, for at høre, hvad de brændenælder egentlig bilder sig ind.

»Brændenælden smager jo godt, så den har udviklet et effektivt våben imod nærgående dyr i form af små sylespidse kieselhår, der er fyldt til randen med giftstoffer som eksempelvis myresyre,« siger Peter Arctander og griner.

Skarp som en kniv

Et brændenældehår består af en giftkirtel, som er omgivet af en sprød, kiselholdig væg.

Ved den mindste berøring knækker hårets udvidede spids af og efterlader et skråt, skarpkantet brud. Nu er håret skarpt som en kniv og trænger ind gennem huden og tømmer sit indhold af gift ud i huden.

Fakta

 

SPØRG VIDENSKABEN CLASSICHver anden søndag 'genudsender' vi nogle af de bedste eller mest aktuelle spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.

 

Denne artikel blev første gang bragt 29. maj 2008.

 

»Når du rører ved brændenælden, knækker hårene, og ud løber giften. Giftstofferne får kroppen til at danne små væskefyldte blærer, der klør.«

»Samtidigt har myresyre en ret lav pH-værdi, og den er så lav, så den ætser huden. Men selvom giften irriterer huden, så er den ikke på nogen måde farlig, heller ikke i store mængder,« forklarer han.

Uforglemmelig viden

Herefter går Peter Arctander i stå - for det er meget længe siden, at han sidst har beskæftiget sig med brændenælder.

»Brændenælder er ikke lige mit fagområde, og sidst, jeg beskæftigede mig med brændenælder, var i min studietid, som efterhånden er noget tid siden. Men det er jo god, brugbar viden at have, så jeg vil nok aldrig glemme det,« siger han.

Spørg Videnskaben takker for svaret og kvitterer for det gode spørgsmål med en t-shirt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.