NASA giver dig nu muligheden for at komme på en cirka 4 minutters rumrejse rundt om dværgplaneten Ceres.
Undervejs på turen kan du se de flotte kratere Occator og Ikapati, samt bjerget Ahuna Mons, som er på højde med Kilimanjaro.
Det kan du, fordi forskere ved German Aerospace Center, DLR, i samarbejde med NASA, har lavet en animationsfilm ud af de billeder, som rumsonden Dawn har taget siden marts 2015. Det skriver NASA på deres hjemmeside.
Ceres’ kratere kan nu ses i detaljer
Forskergruppen har forstærket farverne, så det nu er muligt at se dværgplanetens mange flotte kratere mere detaljeret.
»Den simulerede flyvetur viser en bred vifte af de krater-former, som vi har fundet på Ceres,« fortæller Ph.D. Ralf Jaumann, fra DLR, som er forsker ved NASA’s Dawn-mission.
»Seeren kan opleve krateret Occator’s stejle vægge, og også kraterne Dantu og Yalode, som er fladere,« tilføjer forskeren.
Ceres har måske både salt og ler
Især forstærkningen af farverne giver mulighed for at se forskel på de materialer, som er til stede på dværgplanet
\ Fakta
Ceres er det største objekt i asteroidebæltet mellem Jupiter og Mars. Ceres er opkaldt efter gudinden for landbrug i romersk mytologi. Dværgplanetens højeste punkt er omkring 6.000 meter højt. På dværgplaneten findes der områder som Occator, Ikapati, Urvara, Haulani, Yalode og Dantu. Disse områder er også opkaldt efter landbrugets guder, ånder og festligheder. Kilde: NASA
Forskerne mener, at de blå områder er fordybninger og revner, som består af nyere råstoffer.
De brune farver kunne meget vel være ler, mener Dawn-forskerne. Farven tyder nemlig på, at området indeholder meget af de mineraler, som findes i ler.
Områderne som er allerlysest kan indeholde salt og er de yngste steder på Ceres.
Dawn er stadig på farten
Ralf Jaumann og hans forskergruppe har brugt 2.350 billeder til at lave et mere realistisk billede af Ceres. Det skriver Sci-News.
De nuværende billeder er taget 1.450 kilometer fra dværgplanetens overflade. Dawn har kredset og kortlagt Ceres siden marts 2015, og er nu på sidste runde, kun 385 kilometer fra overfladen.
Så måske vi snart kan komme på en ny visuel flyvetur endnu tættere på Ceres?