Der findes to hovedtyper af supernovaeksplosioner. Der er de eksplosioner, der bliver skabt når supertunge stjerner dør. Så bliver der enten skabt en neutronstjerne eller et sort hul. Den anden type supernovaer begynder som en hvid dværg. Dem kalder man type Ia (læses: et-a).
Type Ia supernovaer
Type Ia supernovaer bliver dannet i dobbeltstjernesystemer, hvor mindst den ene af stjernerne er en hvid dværg. Den hvide dværg stjæler stof fra den anden stjerne.
Lige så snart massen af den hvide dværg overstiger en grænse, eksploderer stjernen. Det sker altid ved den samme værdi, som man kalder Chandrasekhargrænsen.
Fordi der altid er tale om nøjagtig den samme værdi kan man bruge denne form for supernovaeksplosioner til at sige noget om universets udvikling. Fordi vi ved, hvor stor en masse, der indgår i eksplosionen, og at den altid er den samme, så er lysstyrken også næsten altid den samme.
Derved kan vi også beregne afstanden til eksplosionen.
En supernova-tvist
Der har hidtil været to fremherskende teorier om, hvordan den specielle form for supernova bliver dannet.
Den ene model involverer to hvide dværgstjerner, som smelter sammen i en eksplosion, den anden model involverer en ‘almindelig’ stjerne, som den hvide dværg suger materiale fra.
En hvid dværg er en stjerne, der er løbet tør for brændstof. Stjerner, på størrelse med vores egen sol, løber tør for brint, udvides og afkøles. Man kalder den på dette tidspunkt for en rød kæmpe. Derefter kollapser de og bliver til en hvide dværge. En hvid dværg producerer ikke længere energi.
En ultraviolet puls kaster lys over sagen
Den nye observation af en supernova kan hjælpe til med at afgøre tvisten om, hvilke slags stjerner, der er involveret i en supernovaeksplosion. I maj 2014 observerede man en supernovaeksplosion i galaksen IC 831, som ligger 300 millioner lysår fra Jorden.
NASA’s rumteleskop Swift opfangede en ultraviolet puls fra eksplosionen, der kunne tyde på, at der var tale om en fuldt udviklet stjerne som makker til den hvide dværg. Altså støtter den observation, teorien om en hvid dværg og en ‘almindelig’ stjerne.
Selvom det nye studie – publiceret i tidsskriftet Nature – tyder på, at type Ia supernovaeksplosioner er skabt af en enkelt hvid dværg og en anden stjerne, så har der været andre studier, der tyder på, at de er skabt af to hvide dværge. Det kan betyde, at begge teorier er rigtige. At der rent faktisk findes to typer af type Ia supernovaeksplosioner.