Skjult galaksehob får måske Mælkevejen til at flytte sig

Annonce:

Mælkevejen og nabogalakserne omkring den flytter sig. Det ved forskerne, og de går ud fra, at det skyldes tiltrækningskraften fra et stort objekt, vi endnu ikke ved, hvad er.

Nu mener et internationalt hold af forskere dog, at de har fundet årsagen til, at de over 50 galakser bevæger sig, skriver Sciencemag.

Det ser ud til, at det skyldes en anden gruppe af galakser i nærheden, som er langt større end vores lokale galaksehob. Superhoben indeholder nemlig mange hundrede galakser. Alligevel er superhoben ikke blevet set før, fordi gas, støv og stjerner fra vores egen mælkevej har blokeret for udsynet.

\ Læs mere

Astronomer havde tidligere set tegn på, at der var en meget høj galakse-tæthed i nærheden af den lokale gruppe, som vores galakse er en del af. Derfor brugte forskerholdet 2 enorme teleskoper til at måle de såkaldte rødforskydninger for 4.500 galakser, hvilket førte til, at de kunne bekræfte en stor tæthed af galakser cirka 800 millioner lysår væk.

Den nye superklynge af galakser – nu døbt Vela Supercluster – er en smule længere væk end Shapley Supercluster, som astronomer tidligere har mistænkt for at være skyld i flytningen af Mælkevejen.

Tiltrækningskraften fra Vela Supercluster gør, at vi bevæger os mod den med 50 kilometer i sekundet. Det betyder imidlertid, at vi først rammer superhoben om omkring fem milliarder år.

Studiet er udgivet i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Annonce:

\ Læs mere

\ Læs mere

sbl

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts