Ser din hjerne også rumskibet fra Star Trek på dette nye galakse-billede?

Annonce:

‘Forestiller det her Enterprise, fartøjet fra den amerikanske science fiction-serie Star Trek?’, spørger de på Space.com.

Svaret er nej, men det ligner da.

Abell 1033 ligger 1,6 milliarder lysår fra Jorden. Foto: X-ray: NASA/CXC/Leiden Univ./F. de Gasperin et al; Optical: SDSS; Radio: LOFAR/ASTRON, NCRA/TIFR/GMRT

I stedet er der tale om et nyt billede af galakseklyngen Abell 1033, der afslører vidtspændende radioemissioner – og så fænomenet ‘pareidolia’, hvor hjernen skaber familiære motiver i tilfældig data.

Videnskab.dk har tidligere beskrevet fænomenet, når mennesker ser en kvinde i et billede af Mars’ stenede overflade.

Billedet er sammensat af observationer foretaget med både hvidt lys, X-ray og radiobølger. De sidste to giver henholdsvis de lilla og blå farver og afslører en smule af, hvad der foregår i den kosmiske proces:

Abell 1033 består af to galakseklynger, der er ved at forene sig i en energiudladning, der er svær at forestille sig.

Samtidig med kollisionen foregår en anden kosmisk proces. Stråler af højhastighedspartikler hvirvler ind i et supermassivt sort hul, der er lokaliseret i en galakse i en af klyngerne.

Annonce:

»Disse stråler afsløres af radioemissioner i venstre og højre side af billedet. Emissionerne bliver produceret af elektroner, der hvirvler rundt om magnetiske feltlinjer i en proces, der kaldes ‘synchroton emission’,« skriver medlemmer af Chandra-missionen i den offentliggjorte beskrivelse af billedet.

Radioemissionerne i Abell 1033 spænder sandsynligvis over 500.000 lysår.

ele

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts