I dag skete det, som alle har gået og håbet på: NASA melder at der er fundet vand på Mars.
»Vi har vand!« siger mars-forskeren William Boynton fra University of Arizona, som er leder af sondens medbragte massespektrometer (en ovn til at undersøge prøver ved at varme dem) TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) i en NASA-erklæring.
De danske fysikere, der er tilknyttet projektet er begejstrede:
»Nu er det helt sikkert at det er vand-is i undergrunden. Vi har længet formodet at det er sådan, men nu er det sikkert. Det er et meget vigtigt resultat både for vores forståelse af Mars’ fortid, men også en forudsætning for de bemandede missioner der er planlagt inden for de næste 20 år,« siger Kristoffer Leer, ph.d.-studerende ved Niels Bohr Instituttet.
Nu er det helt sikkert at det er vand-is i undergrunden. Vi har længet formodet at det er sådan, men nu er det sikkert
Kristoffer Leer, ph.d.-studerende ved Niels Bohr Instituttet
For godt en måned siden lykkedes det rumsonden Phoenix at finde det, som forskerne har omtalt som: ‘White stuff’. Der var meget lidt tvivl om at dette hvide materiale var vandis, men nu er det helt sikkert. Mars undergrunden indeholder vandis!. Og også satelitten Mars Odyssey har tidligere fundet tegn på, at der er vand på Mars. Men nu har Phoenix så direkte rørt ved og også “smagt” på vandet, fortæller Boynton. I 2002 fandt Odyssey store mængder af brint bl.a. i det område hvor Phoenix er landet. Som bekendt er brint sammen med ilt komponenterne i vand, så det var nærliggende at antage at brinten sad bundet i vandet. Nu, seks år efter, er det endelig bekræftet at brinten sidder i vand.
Missionen forlænges Rumsonden Phoenix landede på Mars den 26. maj i den nordligste del af Mars. Egentlig skulle missionen være afsluttet i slutningen af august, men de nye opsigtsvækkende resultater får nu NASA til at skyde flere penge i projektet og forlænge det med fem uger, ud over de oprindelige 90 dage, som hovedmissionen er sat til at vare.
Den jordprøve, som vandet blev fundet i, kommer fra en fure i marsoverfladen, som er omkring fem cm dybt. Da robotarmen gravede i mars-jorden, ramte den et hårdt lag af frossent jord. Herefter forsøgte robotarmen at aflevere to jordprøver fra laget til det medbragte vådkemi-laboratorium, men uden held. Jordprøverne klistrede ganske enkelt til robotarmen og ville ikke slippe sit tag. Men efter at have ventet i to dage, var en del af fugten i marsjorden fordampet, og prøverne kunne afleveres. De efterfølgende tests viste tydeligt og klart at jorden indeholder vand.
Spørgsmålet er, om der er tilpas meget vand på mars til at der kan finde biologiske processer sted, og om der findes kulstofforbindelser og andre råmaterialer i mars-jorden, som kan danne grundlag for liv. Alle disse spørgsmål håber forskerne at kunne svar på i løbet af de kommende måneder.