NASA opdager lysædende og kulsort planet

Annonce:

Uden for vores solsystem findes en planet, der ikke bare er ekstremt varm – den er også så sort, at den ikke kan blive mørkere.

NASAs Hubble-teleskop har undersøgt planeten med en særlig spektograf, der kan se, hvor meget lys planeten reflekterer.

I dette tilfælde er der tale om stort set intet.

Planetens mørke skyldes nemlig, at den fanger mindst 94 procent af det lys, der skinner på den fra nærliggende stjerner.

Planeten, der er navngivet WASP-12b, er en såkaldt ‘hot Jupiter’ (varm Jupiter, red.) og hører derfor til en hel familie af planeter, der er kendetegnet ved gasplaneter, som går i kredsløb om en værtsstjerne og absorberer lyset fra denne.

De fleste af planeterne lykkes dog kun med at optage omkring 40 procent af lyset fra stjernen, så WASP-12b er i særklasse.

\ Læs mere

Faktisk er planeten så varm, at de fleste molekyler ikke kan overleve på ‘dagsiden’. Her er temperaturen omkring 2.500 grader Celsius, mens ‘nattesiden’ kan være hele 1.000 grader køligere. Sådan bliver det ved med at være, fordi planetens kredsløb er fastlåst med de to sider.

Annonce:

De voldsomme forhold på særligt dagsiden gør, at der ikke kan dannes skyer omkring planeten. Skyerne ville ellers kunne reflektere noget af lyset væk fra planeten, men i stedet bliver alt lys opfanget og sendt ind i planetens atmosfære, hvor det går i forbindelse med hydrogen-atomer og bliver til varmeenergi.

På den anden side, hvor der er køligere, er det muligt, at der både kan skabes skyer og vand.

WASP-12b blev først set i 2008. Den befinder sig cirka 1.400 lysår fra os.

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts