Astronomer arbejder på højtryk for at finde ud af, hvad det mystiske rumobjekt ‘Oumuamua er.
Teorierne om den aflange, cigarformede genstand, der stammer fra et andet solsystem end vores eget, er mange.
I marts offentliggjorde to astrofysikere fra Arizona State University en teori om, at ’Oumuamua sandsynligvis er et frossent isbjerg bestående af nitrogen, der er brækket af en Pluto-lignende planet, men i et nyt studie har et andet forskerhold udelukket denne mulighed.
Det skriver Observer.
Det er Harvard-professoren Avi Loeb, der står i spidsen for det nye studie.
Loeb har været nævnt i verdenspressen adskillige gange siden opdagelsen af ’Oumuamua i oktober 2017, da han har argumenteret for, at det mystiske rumobjekt er en rumsonde fra et fremmed solsystem.
I studiet skyder Loeb og hans kolleger Arizona-fysikernes teori ned, ved at argumentere for, at ’Oumuamua umuligt kan være et nitrogen-isbjerg, der er brækket af en Pluto-lignende planet. Det ville nemlig kræve, at planeten havde en usandsynlig høj massefylde.
»Vi beviser med 95 procents sikkerhed, at den densitet i en exo-Pluto-lignende planet, der skal til for at et nitrogen-isbjerg kan adskille sig fra en planets overflade, kræver en mængde af tunge elementer, der totalt overgår den mængde, der normalt er i stjerner, hvilket gør scenariet uopnåeligt,« skriver Avi Loeb og hans kollega Amir Siraj i en pre-print af studiet.
Det vil kræve mere forskning for at finde ud af, hvad ’Oumuamua i virkeligheden er, og der er ingen tvivl om, at mysteriet om den besynderlige rumcigar stadig lever.
Du kan læse mere om det mystiske rumobjekt i artiklen ’Kan det mystiske rumobjekt ’Oumuamua’ være et fremmed rumskib?’
Studiet er publiceret i tidsskriftet New Astronomy.