Forskere holder vejret: Første foto af sort hul måske på vej

Annonce:

Siden 4. april i år har observatorier over hele verden været linket til hinanden og vendt imod én specifikt genstand i Universet: Et sort hul. Det skriver The Independent.

Formålet er at fotografere et sort hul for første gang nogensinde, og eftersom et sort hul per definition er umuligt at se, fordi selv lys bliver trukket ind i det, er det ikke en let opgave, forskere har sat sig for.

Måden, hvorpå de håber at få et billede af det sorte hul, er ved at tage et foto, lige i det øjeblik stof bliver suget ind i det sorte hul. Når det sker, udsender det en kraftig radioaktiv stråling, som, forskerne håber, de kan fange på foto med teleskoperne.

Projektet, der hedder Event Horizon Telescope, placerer ekstremt gode teleskoper tusindvis af kilometer fra hinanden og kobler dem sammen, så man har et teleskop, der svarer til størrelsen mellem dem.

Et af de teleskoper, der i 2016 fik opgaven stillet, var det såkaldte Grønlandsteleskop med plads på Indlandsisen i Grønland. Sammen med et i Chile og et på Hawaii kan det skabe et kæmpeteleskop, der kan blive et af dem, der fanger det første billede af et sort hul. Det kan du læse meget mere om i artiklen ‘Hvordan ser et sort hul ud?’.

Teleskopernes model er et sort hul midt i Mælkevejen, som er 4,5 millioner gange større end Solen og ligger 26.000 lysår fra Jorden.

Fotograferingen begyndte den fjerde april og vil fortsætte til 14. april, hvor al den data, der er blevet indsamlet, skal gennemgås for forhåbentlig at finde et sort hul på et af fotografierne.

Annonce:

sj

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts