Længe har fænomenet, hvor en stjerne afslutter livet i en eksplosion af lysglimt og chokbølger – også kaldet en supernova – været omgærdet af mystik og forundring blandt forskere verden over.
Men nu er forskere fra det australske universitet Australian National University angiveligt kommet et skridt nærmere på at forstå det kosmiske fænomen, efter de med hjælp fra NASA’s Kepler-rumteleskop har observeret de tidligste stadier af en supernova i en hidtil uset detaljegrad.
Det skriver britiske The Guardian på baggrund af et studie offentliggjort i det amerikanske tidsskrift for astronomi og astrofysik Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Ifølge mediet har forskerne bag, der har ph.d.-studerende Patrick Armstrong som førsteforfatter, gjort de nye opdagelser ved at kigge på en såkaldt ’chok-kølende lyskurve’, der måler ændringen i mængden af lys, som supernovaen har udsendt over tid.
\ Læs mere
»Vi så på nattehimlen det her lille punkt af lys blive lysere og lysere, i takt med at supernovaen eksploderede, efter den til sidst begyndte at blive svagtlysende,« fortæller Patrick Armstrong til mediet.
»Det her er første gang nogensinde, vi har set en chok-kølende lyskurve i komplette detaljer,« siger han.
En supernova er før blevet observeret med rumteleskop, men ifølge forskerne bag er de nye optagelser af supernovaens enorme lys-eksplosion og chokbølge angiveligt så detaljerige, at de kan bidrage til forståelsen af, hvad der sker, når en stjerne dør.
»Normalvis kan vi ikke få meget information om de her stjerner, fordi de allerede er eksploderet, og der ikke er meget tilbage at kigge på,« siger Patrick Armstrong til The Guardian.
Blandt andet kan de nye observationer give et billede af, hvad supernovaen består af.
»Vi tager lyset fra supernovaen og splitter det op i en regnbue, og alt efter, hvilke farver, vi ser – hvis nu der er meget grøn eller rød – kan det give os information om, hvilke elementer der er i den supernova,« fortæller Patrick Armstrong.
De nye observationer bygger på data indsamlet tilbage i 2017 fra det amerikanske super-teleskop Kepler, der har stillet skarpt på supernovaen med navnet SN2017jgh, som menes at have befundet sig mere end en milliard lysår væk fra Jorden.
rhf