Man skal ikke fjerne ret meget af det røde støv på Mars, før der dukker ren is op. Og det gælder åbenbart for store områder af den røde planet.
Astronomerne var godt klar over, at der findes is ved Mars’ poler, men det var en overraskelse at observere is lige under overfladen et sted på Mars, der ligger halvvejs mellem nordpolen og ækvator.
En gruppe forskere udnyttede, at fem meteorer slog ned og efterlod kratere på Mars – kratere med en dybde på mellem 0,5 og 2,5 meter. På den måde kunne de komme til at se, hvad der gemmer sig under overfladen. Og det viser sig, at der ikke bare er is, men også forbavsende ren is.
»Det var overraskende, at den is, der blev blotlagt på bunden af meteorkraterne, er så ren,« siger Shane Byrne fra University of Arizona i en pressemeddelelse. »Der er en procent marsstøv og 99 procent is.«
Shane Byrne er med i det hold af forskere, der styrer et følsomt kamera, der er med på NASA’s satellit Mars Reconnaissance Orbiter. Det var dette kamera, der tog billeder af isen på bundet af kraterne.
Der er også vand på Månen
Og det er ikke kun på Mars, at der kan findes vand. Det ligger også i et ganske tyndt lag på Månen – i hvert fald, når Solen skinner.
\ Fakta
Et NASA-instrument på den indiske satellit Chandrayaan-1 målte den infrarøde del af det sollys, som blev reflekteret af Månens overflade. Og lyset gemte på det kemiske fingeraftryk af vand.
Der er ikke tale om flydende vand, men om en ganske tynd film af vandmolekyler på månestøv og månesten.
Vandmolekylerne er tilsyneladende et resultat af brintkerner (protoner) fra Solen, der rammer månestøvet og sætter gang i en kemisk reaktion. Brinten går i forbindelse med iltmolekyler i månestøvet og danner vand (H2O) og hydroxyl (HO).
Vandets tilstedeværelse giver ikke anledning til at tro, at der er eller har været liv på Månen. Og det er ikke sikkert, at vandmolekylerne kan udvindes og udnyttes af kommende astronauter. Men hvis det var muligt, kunne man måske få en liter vand ud af et ton månestøv, siger Roger Clark fra U.S. Geological Survey i USA.
Men det er muligt, at der også findes lettere tilgængeligt vand i form af større mængder is på bunden af kratere ved Månens poler. Det vil vise sig, når NASA d. 9. oktober lader rakettrinnet Centaur og lidt senere satellitten LCROSS banke ned i krateret Cabeus A nær ved Månens sydpol.
Bunden af dette krater ligger altid i skygge, og derfor er der koldt nok til, at vandet (hvis det altså er der) forbliver i isform og ikke fordamper. Når Centaur og LCROSS rammer Månen, vil tonsvis af materiale blive slynget op, og den store støvsky kan så analyseres for vand.