Videnskabelige artikler med korte titler bliver citeret mere

Annonce:

KORT NYT FRA UDLANDET

’Less is more’. Det udtryk bør forskere ifølge et nyt studie bruge som rettesnor for titellængden på deres videnskabelige artikler. Studiet peger nemlig på, at en kort titel giver flere citationer. Det skriver Nature.com.

Forskere har University of Warwick i Coventry i England har analyseret titler fra i alt 140.000 højtciterede videnskabelige artikler, der er blevet publiceret mellem 2007 – 2013. Og her fandt de, at der var en sammenhæng mellem en kort titel og antallet af citationer.

»Som forsker er vi alle forbandet, når det kommer til at formidle. Forskerne gør meget for at finpudse deres specialiserede viden, men de kan ofte ikke forklare sig over for læsere uden for deres eget felt,« siger Adrian Letchford, der forsker i computervidenskab og matematik og har ledt studiet, til Nature.com.

Forskellen i længden på titlerne kan skyldes flere ting, men af dem er, at der er forskel på, hvor mange tegn forskerne har til rådighed hos det enkelte tidsskrift. Eksempelvis har forskerne 90 tegn til rådighed hos Science, mens det er 250 tegn hos Public Library of Science. Artiklerne hos det sidstnævnte tidsskrift havde generelt færre citationer.

Forskerne fremhæver dog over for Nature.com, at mængden af citationer generelt faldt, jo yngre artiklen var. Artikler publiceret mellem 2012 – 2013 har altså generelt færre citationer end artikler fra 2007, fordi de har været publiceret i kortere tid.

Det er da heller ikke alle forskere, der finder resultaterne imponerende.

Annonce:

»Det er et sødt studie, men jeg tror ikke, at resultaterne kan bruges til at drage nogle faste konklusioner,« siger John Ioannidis, der er epidemiolog på Stanford University i Californien, til Nature.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science.

Læs også:

Nu er videnskabelige artikler tilgængelige for alle

Peer review: Forsknings kvalitetsstempel har ridser i lakken

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts