Nu er videnskabelige artikler tilgængelige for alle
En ny service på biblioteket giver dig og alle andre adgang til en database med flere hundrede millioner videnskabelige artikler.

En ny forsøgs-service fra Statsbiblioteket gør det muligt at låne videnskabelige artikler fra mange forskellige databaser via det lokale bibliotek. Systemet giver brugerne adgang til et søge-indeks, der kan søge i stort set al publiceret videnskab fra bl.a. The Lancet, Nature, Science, JAMA, The Journal of Military History og Journal of Archaeological Science. (Foto: Colourbox)

En ny forsøgs-service fra Statsbiblioteket gør det muligt at låne videnskabelige artikler fra mange forskellige databaser via det lokale bibliotek. Systemet giver brugerne adgang til et søge-indeks, der kan søge i stort set al publiceret videnskab fra bl.a. The Lancet, Nature, Science, JAMA, The Journal of Military History og Journal of Archaeological Science. (Foto: Colourbox)

 

Der er godt nyt til alle videnskabsinteresserede: En ny forsøgs-service fra Statsbiblioteket giver dig og mig mulighed for at gå ned på vores lokale bibliotek og låne videnskabelige artikler fra mange forskellige databaser, der tilsammen ligger inde med flere hundrede millioner artikler. Det eneste, du har brug for, er et bibliotekskort.

Siden starten af maj, hvor forsøget gik i luften, er der bestilt videnskabelige artikler 4.000 gange. Det er et rigtig godt resultat, mener Søren Mikkelsen, der er ansat ved Statsbiblioteket og projektleder for den nye service.

»Det går rigtig godt indtil videre, og vi får 3-400 bestillinger om ugen. Vi kan måske klare lidt mere, men ikke meget,« siger Søren Mikkelsen.

Projektet varer et år

Projektets løbetid er sat til et år, men af økonomiske årsager er der en begrænsning på 20.000 bestillinger, og når den grænse er nået, stopper projektet.

Derfor har Statsbiblioteket ikke markedsført den nye service særlig meget, for efterspørgslen er allerede så stor, at det samlede antal bestillinger passer med projektets længde.

Sundhed er mest søgt

Bestillingerne kommer fra både kommunebiblioteker, fagbiblioteker og forskningsbiblioteker, og geografisk er de spredt ud over hele landet.

Fakta

Sådan gør man Der er adgang til servicen fra følgende web-adresser: videnskabeligeartikler.dk bibliotek.dk statsbiblioteket.dk Biblioteksbrugeren søger sig selv frem til interessante artikler gennem et søge-indeks, og bagefter kan han eller hun afgive en bestilling i systemet. Bestillingerne flyder så mellem bibliotekerne via fjernlånsbestillingsinfrastrukturen i bibliotek.dk, som er udviklet af DBC. Når bestillingen ankommer til Statsbiblioteket, bliver de valgte artikler downloadet og udskrevet, og efter 1-7 dage bliver de sendt videre til det udvalgte bibliotek.

Det mest søgte emne er sundhed på en klar førsteplads, fulgt af samfundsfaglige emner, naturvidenskab, pædagogik og litteratur. En fordeling, der stemmer overens med læsernes præferencer her på Videnskab.dk.

»De ord, der går mest igen i de titler, der bliver søgt på er blandt andet care, health, patient, therapy, social, children, education, management og music,« fortæller Søren Mikkelsen.

Service for alle

Den nye service vil være til gavn for:

  • Almindelige, private borgere med ekstra stor interesse for et bestemt emne
  • Studerende, der har brug for adgang til kildemateriale
  • Færdiguddannede, der vil holde deres viden opdateret

»Projektet kører i samarbejde med Danmarks Elektroniske Fag og Forskningsbibliotek, DEFF, som har en strategi om at nå nogle nye og bredere målgrupper med deres services. Så missionen her er at øge videnniveauet i det danske samfund ved at give almindelige borgere adgang til den her kæmpe mængde information,« forklarer Søren Mikkelsen.

Stadig lidt besværligt for låneren

De videnskabelige artikler, der er adgang til, kommer fra en lang række databaser.

Systemet virker sådan, at Statsbiblioteket giver brugerne adgang til et søge-indeks, der kan søge i stort set al publiceret videnskab. På forhånd er der lagt et filter på, så brugerne kun kan søge sig frem til de artikler, Statsbiblioteket har købt licens til. Et lille udsnit tæller blandt andet The Lancet, Nature, Science, JAMA, The Journal of Military History og Journal of Archaeological Science.

Fakta

Det koster Statsbiblioteket cirka 20 kroner, hver gang en bestilling skal findes frem, printes og sendes. Derfor er der en begrænsning på 20.000 bestillinger i det nye system, som efter planen kører indtil maj 2013.

Når brugeren har fundet de artikler, han eller hun gerne vil læse, skal de bestilles i bibliotekets system. Bestillingen bliver sendt til Statsbiblioteket, og her bliver artiklerne printet ud og sendt til brugerens eget bibliotek, hvor bestillingen kan afhentes.

»Det er lidt kluntet nu, men det er det, vi licensmæssigt har lov til. Vi må kun give almindelige borgere adgang til artiklerne, hvis det laves som et lån mellem to biblioteker, og desuden er på print. Hvis alle skulle kunne gøre det online, ville det blive utrolig dyrt,« forklarer Søren Mikkelsen.

Vil lave smartere løsning

Meningen med den nye service er primært at give almindelige borgere adgang til videnskabelige artikler. Derudover er det i første gang meningen at undersøge, om der er behov for og efterspørgsel efter servicen. Men der er også andre formål.

»Vi vil gerne i dialog med nogle af rettighedshaverne til de mange videnskabelige artikler med henblik på at kunne lave en endnu bedre tjeneste på længere sigt.«

»Det er lidt besværligt nu, både for brugerne, som skal hen på bibliotek og hente noget en uge efter bestilling, og for os, som skal bruge arbejdstimer og ressourcer på at søge, printe og sende artikler,« siger Søren Mikkelsen.

»Det ligger i projektet, at vi gerne vil finde en forretningsmodel, hvor vi mod betaling til rettighedshaverne kan lave et smartere system, hvor almindelige mennesker kan få adgang til de videnskabelige artikler.«

Når der er indløbet 20.000 bestillinger og projektet ophører, skal det derfor evalueres.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk