KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Ved at kollidere blykerner med ekstrem stor energi i den 27 kilometer lange partikelaccelerator, LCH, på CERN i Genève, har forskere skabt den tilstand, som fandtes få milliardtedele af et sekund efter Big Bang. Det skriver Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Forskerne (heriblandt forskere fra Niels Bohr Instituttet) kalder tilstanden for en »ursuppe« af de fundamentale partikler under ekstrem tæthed. I mere videnskabelige termer hedder den kvark-gluon-plasma.
»Analyserne af sammenstødene gør det for første gang muligt at måle de præcise egenskaber af et kvark-gluon-plasma ved den højeste energi nogensinde og afgøre, hvordan det flyder«, siger You Zhou fra ALICE på Niels Bohr Instituttet i pressemeddelelsen.
Forskerne siger, at det er bemærkelsesværdigt, hvordan stoffet opfører sig mere som en væske end som en gas selv ved de allerhøjeste energitætheder.
Resultaterne er indsendt, men endnu ikke publiceret, i tidsskriftet Physical Review Letters.
Læs også:
Fysikere i ekstase: CERN har måske fundet en ny partikel
De 5 største opdagelser fra CERNs første 60 år
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft