Resistente bakterier udgør i dag en stor trussel for vores sundhed. Antibiotikaforbruget i svineproduktionen er en af kilderne til resistente bakterier hos mennesker.
Nu viser et ph.d.-projekt ifølge Københavns Universitet, at man kan nedbringe forbruget af antibiotika i landbruget ved at diagnosticere en almindelig tarmbakterie hos svin mere præcist.
»Størstedelen af den antibiotikamedicin, som bliver udskrevet til grise, går til at behandle bakterien Lawsonia intracellularis, som fremkalder diarré. Men vi kan se, at de nuværende diagnostiske metoder har overvurderet forekomsten af denne bakterie,« siger Ken Steen Pedersen.
Han er europæisk specialdyrlæge i svinesygdomme og har netop afsluttet sit ph.d.-projekt, hvor han bl.a. kommer med konkrete forslag til, hvordan dansk landbrug i fremtiden kan nedbringe forbruget af antibiotika i svineproduktionen.
I ph.d.-projektet viser Ken Steen Pedersen, at man ved at udskifte den nuværende diagnosticeringsmetode med en ny genbaseret teknik, kaldet kvantitativ PCR, kan få et langt mere retvisende svar på, om grisen reelt har diarrebakterien.
»I praksis vil det reducere antibiotikaforbruget i landbruget betydeligt, fordi man i mange tilfælde undgår at fejldiagnosticere grisene. Faktisk viser vores beregninger, at landbruget med den nye metode kan spare 5 ton antibiotika om året. Det svarer til en reduktion på fire procent i landbrugets samlede antibiotikaforbrug,« siger Ken Steen Pedersen i en pressemeddelelse.
Den nye diagnosticeringsmetode er allerede kommercielt tilgængelig for praktiserende dyrlæger.