KORT NYT FRA DANMARK:
Størstedelen af alle organismer har brug for svovl, og stoffet spiller en væsentlig rolle i reguleringen af atmosfærens kemi og det globale klima. Nu konstaterer et dansk/canadisk/amerikansk forskerhold, at der var flere tusinde gange mindre af det vigtige stof i havene i Jordens ungdom end i dag, og dermed tegner det sig et helt anderledes billede af Jordens første, primitive liv. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
For 2,5 mia. år siden var der meget mindre svovl i verdenshavene end i dag. Forskernes teori er følgende: Eftersom svovl faktisk er livsnødvendigt for næsten alle organismer, så forhindrede den ekstreme svovlmangel formentlig ligefrem livet i at udbrede sig på Jorden.
»De ekstremt lave svovl-forekomster var med til at forme datidens natur og livsformer,« siger en af forfatterne til studiet professor Don Canfield fra NordCEE på Syddansk Universitet.
»Dengang bestod livet primært af mikroorganismer i havene. De kunne ikke eksistere uden svovl, og eftersom de kun fik det i ekstremt små mængder, har de formentlig været hæmmet i at brede sig.«
Forskerne har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Science.
Læs også:
Solen kysser de magtfulde vulkaners svovl
Milepæl i polarforskning: Det vrimler med liv under isen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp