KORT NYT FRA UDLANDET:
Fysikere mener, at størstedelen af alt stof i universet er mørkt stof. Men ingen har endnu set det mørke stof eller ved, hvad det består af.
Nu har et hold hollandske fysikere fundet nye tegn i røntgenstråler fra Mælkevejen, som de mener kan stamme fra det mystiske mørke stof, skriver Sciencemag.org.
Mange forskere mener, at mørkt stof består af såkaldte WIMPs (weakly interacting massive particles) – partikler, som kun interagerer (vekselvirker) meget lidt med sine omgivelser.
Forskere prøver at bevise, at WIMPs eksisterer ved at undersøge gammastråler, men indtil videre er eksistensen af WIMPs ikke blevet bevist.
De hollandske forskere har en anden tilgang til jagten på mørkt stof. De kigger på data fra et røntgen-observatorium i rummet og leder efter tegn på andre partikler på nogle få tusinde elektron-volts – en milliontedel af størrelsen på WIMPs. Hvis den slags partikler eksisterer, vil de i teorien henfalde og producere røntgenstråler med en bestemt energi, skriver Sciencemag.org.
Sidste år fandt den hollandske forskergruppe – efter flere års jagt – endelig et sådant tegn i røntgenstråler fra både Mælkevejens nærmeste nabo, Andromedagalaksen og galaksehoben Perseus.
I en ny undersøgelse, publiceret i Physical Review Letters, rapporterer den hollandske forskergruppe, at de nu også har fundet lignende tegn i røntgenstråler fra Mælkevejens centrum.
De fundne tegn i røntgenstrålerne kan potentielt set stamme fra mørkt stof, lyder det fra forskerne, som dog understreger, at de ikke kan bevise det. Andre forskere er ifølge Sciencemag.org uenige i, at de fundne signaler kan stamme fra mørkt stof.
Læs:
Nobelpristager: Sådan finder vi mørkt stof
En hypet teori om mørkt stof er død
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb