Forskere skal offentliggøre deres forskningsresultater, så alle frit kan læse og drage nytte af dem. Det er målet med den Open Access-politik, som Det Frie Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation nu lancerer.
Open Access betyder fri adgang for alle til at læse og anvende videnskabelige resultater via internettet. Fri tilgængelighed er afgørende, fordi nye erkendelser og opdagelser altid bygger på andres forudgående arbejde. Det skriver Styrelsen for Forskning og Innovation i en pressemeddelelse.
»Fri adgang til forskningsresultater er til gavn for hele samfundet – ikke mindst for virksomheders muligheder for at øge deres innovation og hermed bidrage til den samfundsøkonomiske vækst. Med vores fælles Open Access-politik håber vi at sætte skub i processen med at fremme den åbne, forskningsfaglige publicering af forskningsresultater, som også er i gang internationalt,« siger bestyrelsesformanden for Det Frie Forskningsråd, Jens Christian Djurhuus.
Som det er i dag, står forskerne og forskningsinstitutionerne over for det samme paradoks: de udfører forskningen, sammenfatter resultaterne i videnskabelige artikler, indsender artiklerne til videnskabelige tidsskrifter, der får dem gratis kvalitetssikret af andre forskere inden publicering. Herefter køber forskerne og forskningsinstitutionerne retten til at læse de resultater, de selv står bag.
Med den nye politik ønsker forskningsråd og fonde at udbrede Open Access som standard i videnskabelig publicering. Målet er, at alle videnskabelige artikler, som er kvalitetssikrede i peer review og optaget i et videnskabeligt tidsskrift, skal kunne læses og distribueres uden finansielle, tekniske eller juridiske restriktioner.
Det betyder, at publicerede videnskabelige artikler, som er resultatet af hel eller delvis finansiering af de fem forskningsråd og fonde, skal gøres frit tilgængelige for alle.
Læs også: Open access: Arbejdspapirer duer ikke