KORT NYT FRA UDLANDET:
Efterhånden som prisen for genom-sekvensering falder, er læger begyndt at udskrive dyr ny medicin, som er rettet mod de individuelle genetiske profiler hos patientens kræftsvulster.
Problemet er bare, at det sker selvom nogle af disse behandlinger bliver udskrevet, selv når de ikke er blevet påvist at virke overfor den kræfttype, de bruges imod. Det skriver Nature.com.
Denne brug af ikke-testede behandlinger har så meget fart på, at forskningen ikke kan følge med. Det tyder det i hvert fald på i et nyt studie, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Lancet Oncology.
Her viste det sig, at brugen af disse behandlinger ikke er bedre end konventionel kemoterapi.
»Det er et vigtigt studie, fordi mange onkologer (læge, der bl.a. behandler patienter med kræft red.) allerede har taget den personlige behandlingsform til sig. Hvorfor har de glemt forskningen?« spørger Daniel Cantenacci, der selv er onkolog ved University og Chicago i Illinois, USA, til Nature.com. Han var ikke selv en del af studiet.
I studiet undersøgte forskerne virkningen af den nye medicin overfor andre kræftformer. I et randomiseret forsøg gav de 195 passende patienter enten en ud af ti af de nye potentielt relevante medicin eller kemoterapi.
Her viste det sig, at der ikke var nogen signifikant forskel på effekten.
Læs også:
Plante viser vej mod bedre kræftbehandling
Fremtidens kræftbehandling sigter på stamceller
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams