Det dæmper nervøsiteten blandt dyrlægestuderende at øve de grundlæggende operationsteknikker på tøjdyr, inden de skal operere levende dyr. Samtidig reducerer det brugen af forsøgsdyr til et minimum, skriver ku.dk.
I et er såkladt ‘bamselaboratorie’ kan de studerende øve grundlæggende operationsteknikker på tøjdyr, der er lavet, så de ligner og føles som rigtige dyr med eksempelvis organer, vener og blodårer.
»I forhold til at operere på døde dyr eller forsøgsdyr, kan vi se, at de studerende føler sig mere trygge ved først at lære de basale operationsteknikker på tøjdyrene. Nervøsitet hæmmer indlæring, så det var ikke overraskende, at den øgede tryghedsfølelse blandt de studerende har resulteret i, at de lettere lærer og husker operationsteknikkerne,« siger ph.d. og seniordyrlæge Rikke Langebæk, som har udviklet færdighedslaboratoriet.
Hendes ph.d.-afhandling fra LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet – ‘Emotions in the veterinary surgical learning environment – with a special focus on anxiety and the effect of training in a Surgical Skills Laboratory’ – dokumenterer den positive effekt.
Læs mere om projektet i artiklen Dyrlæger lærer at operere på bamser