KORT NYT FRA DANMARK:
Når et parti træder ind i en regering for første gang, er de mere tilbøjelige til at ændre valgprogram. De er drevet af frygt for at miste magten igen, skriver Syddansk Universitet.
Det var historisk, da SF for fire år siden kom i regering for første gang. Men kort tid efter begyndte partiet at ændre holdning i flere af de mærkesager, som de var blevet valgt ind på. Ifølge ny forskning med dansk deltagelse, er det et typisk eksempel på et uerfarent parti i en regering.
»Det kan synes paradoksalt, at man ikke holder fast i den kurs, der viste sig at virke, men partier, der ikke tidligere har været i regering, er drevet af frygt for at miste magten igen. De er uerfarne og reagerer på de omkostninger, der følger med det nye ansvar,« siger professor i statskundskab Michael Baggesen Klitgaard i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.
Forskerne har undersøgt 214 politiske partier i 21 demokratiske lande, og Michael Baggesen Klitgaard kalder SF for et klassisk eksempel på, hvordan et ikke-regeringsvant parti forsøger at ændre sig for at bevare magten.
»SF har et kanonvalg i 2007, og man formulerer aktivt et ønske om at blive del af en kommende regering. Det starter et flow af nye medlemmer ind i partiet, som vil være med på grund af mulighederne for at komme i regering. De nye folk kigger med friske øjne på partiets politik og er mere tilbøjelig til at give køb på mærkesager for at bevare magten. De er også indstillet på at styrke ledelsen og stække baglandet, som har væsentlig indflydelse på partiets politik og dermed kan vanskeliggøre forhandlinger og kompromisser,« siger Michael Baggesen Klitgaard.
Læs også:
Derfor misbruger politikere deres magt
Har embedsmænd mere magt end politikerne?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams