KORT NYT FRA UDLANDET
‘The big five’. Sådan kalder forskere med et populært udtryk de fem store masseudryddelsesperioder, som i løbet af de sidste 500 millioner år har fundet sted på Jorden.
Flere forskere har foreslået, at der for 260 millioner år siden skulle have fundet en sjette gigant-katastrofe sted, som udslettede 80 procent af alle landlevende hvirveldyr (vertebrates).
Indtil nu er teorien, på grund af manglende beviser, blevet afvist, men nu frembringer nye studier fossiler, der beviser, at perioden har fundet sted, og at vulkanudbrud højst sandsynligt er årsagen bag, skriver livescience.com.
»Vi har samlet en kæmpe database over fossiler fra Karoo Basin de sidste 30 år, og vulkanisk aktivitet kan have været årsagen til masseudryddelses-katastrofen,« siger medforfatter til studiet, Bruce Rubidge, som er palæontolog ved the University of the Witwatersrand i Sydafrika til livescience.com
Det er i det fossilrige område Karoo Basin, som dækker 2/3 af Sydafrika, at forskerne har fundet fossilerne, som bekræfter begivenheden, der bliver kædet sammen med, at en lang række vulkaner i det sydlige Kina på dette tidspunkt havde sine første udbrud.
Næste skridt er at finde frem til, hvad der skete efter katastrofen.
»Vi vil også se på, hvad der skete efter udryddelsen. Hvilke arter tog over? Og hvor lang tid tog det for faunaen at komme sig?« siger Bruce Rubidge til livescience.
I dag advarer forskere mod, at en ny masseudryddelsesperiode er på trapperne. I det tilfælde vil der dog ikke være tale om en katastrofe skabt af naturen. Den vil derimod være menneskeskabt.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.
Læs også:
Pris for at bevare verdens mest truede dyr: 9,14 mia. kroner
Klimaforandringer går hårdest udover de ‘langsomme’ dyr
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv