En kunstig forbindelse mellem hjerne og muskler kan genskabe komplekse håndbevægelser hos en lam abe. Det viser en ny undersøgelse, der er finansieret af National Institutes of Health.
I en rapport i tidsskriftet Nature beskriver forskerne bag studiet, hvordan de har kombineret to forskellige teknologier til at lave en såkaldt ’neuroprosthesis’ – en enhed, som erstatter tabt eller forringet funktion i nervesystemet. Det skriver US National Institute of Health (NIH)
Den ene teknologi er en multi-elektrode, der implanteres direkte ind i hjernen og dermed tjener som en forbindelse mellem hjernen og en computer. Elektroden gør forskerne i stand til at måle aktiviteten i omkring 100 hjerneceller og afkode de signaler, der genererer arm- og håndbevægelser.
Den anden teknologi er en elektrisk enhed, som stimulerer lammede muskler med elektricitet, hvilket får musklerne til at trække sig sammen.
Samarbejdet mellem de to teknologier fungerer ved, at elektroden i hjernen aktiverer den elektriske enhed direkte uden om rygmarven og dermed tillader hjernekontrollerede muskelsammentrækninger og bevægelse.
I studiet gav forskerne to aber en lokalbedøvelse i den ene arm, der midlertidigt lammede nerveaktiviteten fra albuen og nedefter.
Ved hjælp af den nye enhed genvandt begge aber bevægelsen i den lammede side og kunne samle en bold op og flytte den, som de kunne før lammelsen.
»Med disse tekniske metoder kan vi tage viden om den vigtigste grundlæggende fysiologi i hjernen og bruge den til at forbinde hjernen direkte til musklerne. Med tiden vil man måske kunne bruge teknikken til at hjælpe patienter med lammelser på grund af rygmarvsskader til at udføre daglige gøremål og opnå større uafhængighed,« siger den ledende forsker bag studiet, professor i fysiologi, Lee E. Miller, fra Northwestern University’s Feinberg School of Medicine in Chicago.
Læs også: Abe bevæger robot-arm med tankerne