KORT NYT FRA UDLANDET:
Mennesker har en intutiv sprogforståelse, der kan hjælpe os med at forstå sætninger, selv når de bliver talt på volapyk. Det viser forskere fra blandt andet New York University i et nyt studie, skriver medicalxpress.com.
Det nye fund viser, at sprogforskeren Noam Chomsky havde ret i, at mennesker besidder en ‘indre grammatik’ der hjælper dem med at bearbejde sprog, mener forskerne.
»Et af de grundlæggende elementer i Chomskys arbejde er, at vi har en grammatik i vores hovede, der underbygger bearbejdningen af sprog. Vores resultater støtter denne teori: Vi forstår følger af ord, fordi vores hjerne kombinerer ord til enheder på en hierarkisk måde – en proces, der reflekterer en ‘intern grammatik’-mekanisme,« fortæller studiets hovedforfatter, professor David Poeppel fra New York University til medicalxpress.com.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Neuroscience.
Mange hjerneforskere og psykologer har traditionelt afvist, at mennesker har en ‘indre grammatik’. I stedet har de ment, at vi lærer igennem erfaringen, hvordan sætninger skal konstrueres.
Men forsøgspersonerne i det nye studie udviste en intutiv forståelse for sætningers struktur, selvom de ikke havde hørt dem før, og selvom de var på et fremmed sprog, fortæller forskerne.
Forskerne fjernede udlignede også tonelejet i sætningerne, sådan at forsøgspersonerne heller ikke kunne bruge dem for at hjælpe forståelsen.
»Da vi strakte os meget langt for at indrette de eksperimentielle betingelser sådan, at vi kunne kontrollere for statistiske eller lydmæssige bidrag til forståelsen, viser vores resultater, at vi må bruge gramatikken i vores hoveder,« fortæller David Poeppel til medicalxpress.com.
»Vores hjerner låser sig fast på hvert ord, før den arbejder på at forstå vendinger og sætninger. Dynamikken afslører, at vi bruger en grammatikbaseret konstruktion i sprogforståelsen,« fortsætter David Poeppel.
Læs også:
Børns sprog afslører, hvilke job de får som voksne
Emoji er ikke en trussel mod sproget
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on