Den resistente stafylokokbakterie, såkaldt ’svine-MRSA’ (MRSA-CC398), der i stigende grad giver infektioner i mennesker, ser ud til oprindeligt at stamme fra mennesker. Oprindeligt har bakterien været følsom overfor antibiotika, men efter den har skiftet vært fra mennesker til svin, har den udviklet resistens over for antibiotika.
Det har danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut i samarbejde med amerikanske kolleger vist ved at sammenligne den komplette arvemasse fra stafylokokbakterier fundet i svin og mennesker. Det skriver Statens Serum Insitut.
De nye resultater viser, at svine-MRSA har tilpasset sig svin og har derfor været dårlig til at sprede sig til mennesker, der ikke har direkte kontakt til smittede svin. Men da den oprindeligt antibiotikafølsomme stafylokokbakterie stammer fra mennesker, viser undersøgelsen tegn på, at den nye resistente bakterie vil kunne tilpasse sig mennesker igen og derved lettere kunne sprede sig mellem mennesker.
»Resultaterne er bekymrende og kan muligvis forklare, hvorfor vi ser et stigende antal tilfælde af svine-MRSA blandt mennesker uden kontakt til svin. Det kan føre til øget smitte fra menneske til menneske og kan få alvorlig betydning for vores muligheder for at begrænse smitterisikoen fremover,« påpeger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.
Læs også: Grise er ikke skyld i nye influenzatyper