En stor del af de kvinder, der årligt opereres for brystkræft, kan måske undgå langvarige eller livslange gener efter operationen. Det viser nyt dansk forskningsprojekt ifølge dagensmedicin.dk.
Fjernelse af samtlige lymfeknuder i armhulen betyder, at ca. halvdelen af de bryst-opererede kvinder fortsat har smerter eller problemer med væskeansamlinger i armen fem år efter operationen.
Men et nyt forskningsprojekt tyder på, at kun en mindre gruppe kvinder har spredning ud over den såkaldte skildvagtlymfeknude i armhulen, og at det derfor ofte slet ikke er nødvendigt at fjerne så mange lymfeknuder.
Skildvagtlymfeknuden kaldes også sentinel node og er den lymfeknude, der sidder tættest på kræftknuden. Hvis lymfeknuderne bevares, kan mange kvinder skånes for de alvorlige gener efter operationen.
Det er læge, ph.d.-studerende Tove Tvedskov, brystkirurgisk klinik på Rigshospitalet, som har undersøgt, hvordan indførelsen og brugen af den såkaldte sentinel node-teknik har påvirket, hvor ofte der findes lymfeknuder med minimal spredning.
»Fagligt diskuteres det, om vi skal tilbyde alle kvinder med spredning af kræftsygdommen til sentinel node at få fjernet flere lymfeknuder. Vi fandt, at kun 18 pct. af patienterne, som havde mikrometastaser i skildvagtlymfeknuden, og 9 pct. af patienterne, som havde spredning på enkeltcelleniveau i skildvagtlymfeknuden, også havde spredning til andre lymfeknuder. De øvrige patienter har formodentlig ikke gavn af den fulde operation, hvor alle lymfekirtlerne fjernes. De får alle generne i form af smerter og ødemer, men har ingen reelle gevinster,« siger Tove Tvedskov.
Sentinel node-teknikken er gradvist indført i Danmark over de seneste ca. 15 år og er i dag en standardundersøgelse i forbindelse med brystkræftkirurgi.