KORT NYT FRA DANMARK
Det er restprodukter fra bioenergi-sektoren som bærme, glycerol og proteinrige raspkager og –skrå, malkekøerne i fremtiden kan mæske sig i. Det skriver Nationalt Center For Fødevarer og Jordbrug i en pressemeddelelse.
Bærme er et restprodukt fra fremstillingen af bioetanol, mens glycerol og de proteinrige rapskager stammer fra produktionen af biodiesel.
Forskerne har i en ny rapport undersøgt, hvordan de forskellige restprodukter kan indgå i fodringen af malkekøer, uden at det har en påvirkning på mælkeydelsen og – kvalitet.
»Der er god dokumentation for, at bærme i såvel frisk men især tørret form og af god og kendt kvalitet kan indgå med op til 30 procent i foderrationen til malkekøer og erstatte proteinkilder af god kvalitet, som for eksempel soja- og rapsprodukter, uden negative effekter på foderoptagelse eller mælkeydelse,« forklarer Jakob Sehested, lektor på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.
En anden fordel ved at anvende de såkaldte biprodukter er, at det ifølge pressemeddelelsen er bedre for miljøet. Importen af soja ’koster’ 725 gram CO2 ækvivalent, mens det kun er 300 gram for kornbærme.
Du kan læse hele rapporten om studiet her.
Læs også:
Din bil kan køre på dræbersnegle og alligatorfedt
Den klimavenlige ko er på trapperne
Danskere forvandler giftigt planteaffald til nærende dyrefoder
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml