Danskere forvandler giftigt planteaffald til nærende dyrefoder
Forskning fra Københavns Universitet gør det muligt at fjerne væksthæmmende naturgift fra proteinrigt restprodukt.

 

Vi kender dem alle sammen; de gule rapsmarker, der smiler danskere i møde hver sommer. Og nu er der endnu mere grund til at smile. Et forskerhold fra Københavns Universitet har udviklet en metode, der kan forhindre, at giftige forsvarsstoffer i raps når ud i plantens frø.

Det betyder, at rapskagen, der er restproduktet, når man presser rapsfrø til olie, fremover kan bruges i foder til svin og fjerkræ i et helt andet omfang:

»Vi har udviklet en teknologi, som vi kalder 'transport engineering'. Den kan bruges til at fjerne uønskede stoffer fra spiselige dele af planter. Der er enorme perspektiver i de resultater, vi er kommet frem til. Vi kan gøre rapsen bæredygtig som aldrig før«, forklarer professor Barbara Halkier, der er leder af Center for Dynamiske Molekylære Interaktioner (DynaMo) på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Rapsplanter fylder sine frø med giftige forsvarstoffer

Barbara Halkier fortæller, at alle planter producerer giftstoffer for at forsvare sig mod sygdomsangreb og planteædere. Et eksempel er raps (Brassica napus), der ligesom radiser, kål, broccoli og rucola, hører til den familie, der med et fint ord kaldes for korsblomst-familien:

»Korsblomstfamiliens planter producerer nogle stoffer, der kaldes glucosinolater, for at forsvare sig. Planter står jo der med rødderne plantet godt i jorden, og kan ikke løbe nogen steder. Glucosinolater virker generelt afskrækkende på insekter, mikroorganismer og større dyr, men kan også bruges til at tiltrække gavnlige insekter,« forklarer Barbara Halkier.

Det københavnske forskerhold med Barbara Halkier i spidsen har arbejdet med planten gåsemad (Arabidopsis). Gåsemad er nært beslægtet med raps, men har et meget lille genom og en kort livcyklus på otte uger. Det gør den til en ideel modelplante, når der står forskning på programmet:

»Det vi har gjort er, at vi har identificeret de to proteiner, der er ansvarlige for at flytte glucosinolat fra plantens blade og stængler og op i frøene. Vi fandt først frem til nogle mulige kandidater, og så lavede vi en version af planten der manglede gener for netop de proteiner«

I videoen forklarer de københavnske forskere deres nyudviklede metode. (Video: Experimentarium)

Og det gav resultat. Planterne, der manglede de to mistænkte proteiner, havde intet glucosinolat i frøene:

»Jeg glemmer aldrig den dag, Tonni kom, og viste mig nul-resultatet på skærmen. Det var langt mere end vi i vores vildeste drømme havde forestillet os,« siger Barbara Halkier.

Opdagelse gør rapskage til haps-kage

Hun forklarer, at problemet er, at ét af de glucosinolater der findes i raps, gør frøene uegnede til dyrefoder:

»Dyr der kun har en mave, som for eksempel fjerkræ og grise, kan ikke tåle rapskage i ret store mængder, på grund af især et glucosinolat der virker væksthæmmende. Det er ærgerligt for rapskage er rig på proteiner.«

Det vil være en kæmpe gevinst, hvis man kan udvikle en rapstype uden glucosinolater i frøene, men hvor resten af planten stadig er fuld af forsvarsstoffer.

Som det er nu, kan danske landmænd kun bruge en meget lille mængde rapskage i deres svinefoder. I stedet importer de tonsvis af et lignende produkt, sojakage, der ikke indeholder det skadelige glucosinolat.

Rapsplanten kan stadig forsvare sig selv

Rapsplanter uden glucosinolat i frøene bliver ikke ladt forsvarsløse tilbage af den nye teknik. De planter, som forskerne har dyrket, indeholder nemlig forhøjede mængder af de naturlige giftstoffer i alle andre dele af planten end frøene. Blade og stængler er propfyldt med glucosinolat, og forstærker planternes forsvar. Og det er dobbeltsmart, fortæller Barbara Halkier:

Fakta

Gåsemad (Arapbidopsis thaliana) var, med sit lille plantegenom, den første plante der fik sit genom kortlagt. Kortlægningsarbejdet lå færdigt i december år 2000. Den lille ukrudtsplante har stjernestatus som modelplante inden for plantebiologi og i dag findes der et væld af forskellige molekylærbiologiske værktøjer, mutantsamlinger og databaser udviklet for Gåsemad. Kilde: Barbara Halkier

»Når man forædler, handler det normalt om udbytte, udbytte og udbytte. Med rapsforædling er det i dag sådan, at de sorter, som klarer sig bedst, og som giver det højeste udbytte, typisk har et højt indhold af glucosinolat. Det er problematisk, og mange af de nye sorter må forædlerne vælge fra.«

Det nye gennembrud giver på den måde forædlerne frie hænder:

»Vores nye teknologi giver mulighed for at udvikle mange flere forskellige sorter. Fordi teknikken blokerer, så glucosinolatet ikke når ud i frøene, betyder det, at man nu kan fokusere på udbyttet uden at skulle bekymre sig om højt indhold af glucosinolater i blad og stængel«

Resultater på marken

Raps og gåsemad er så nært beslægtede, at teknikken relativt enkelt kan overføres fra forskernes modelplante til rapsen.

Derfor samarbejder forskergruppen med Bayer Crop Science, der er en af verdens største producenter af rapsfrø til udsåning.

Metoden har så stort potentiale, og der bliver lagt så mange kræfter i at videreudvikle den, at Barbara Halkier vover pelsen og gætter på, at der er god mulighed for, at vi ser den første rapsmark med glucoscinolat-frie frø inden for det næste årti.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk