Læger fra Londons Royal Marsden Hospital har i en længere periode forsøgt at bremse prostatakræft ved at give forsøgspersoner stoffet radium-223 klorid sammen med traditionel kemoterapi.
Forsøget har vist sig at være så stor en succes, at det nu af etiske årsager er blevet indstillet. Det skriver jp.dk.
922 forsøgspersoner med fremskreden prostatakræft medvirkede i det engelske forsøg, men kun halvdelen modtog en reel behandling.
Resten af forsøgspersonerne var en kontrolgruppe, der fik en ’falsk pille’ sammen med kemoterapien – en såkaldt placebobehandling.
Levede tre måneder længere
Ifølge BBC viste forsøgets resultater, at de patienter, der modtog den reelle behandling, levede længere og oplevede færre smerter og bivirkninger.
Testpersoner, der modtog den rigtige behandling, levede gennemsnitligt tre måneder længere, end de 411 personer i kontrolgruppen, der kun overlevede kræften i 11 måneder.
Derfor mente de engelske læger, at det ligefrem var uetisk at fortsætte forsøget, da man snød halvdelen af patienterne for en effektiv behandling.
»Det ville være uetisk ikke at tilbyde den aktive behandling til de forsøgspersoner, der fik placebomedicin,« siger projektets forskningsleder, Chris Parker.