En ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at den forhøjede risiko for at føde for tidligt ved kort interval imellem graviditeter kan skyldes, at livmoderhalsen ikke har nået at genvinde sin styrke siden sidste graviditet. Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Livmoderhalsen har en vigtig rolle under en graviditet. Den virker som en slags prop, der er med til at sikre, at barnet bliver i livmoderen, til det er klar til at blive født. Livmoderhalsen får primært sin styrke fra indholdet af bindevæv. I takt med at fosteret vokser, og der bliver mere fostervand, øges trykket ned mod livmoderhalsen.
Samtidig falder livmoderhalsens indhold af bindevæv mod slutningen af en graviditet, hvilket er en forudsætning for at kvinden kan føde normalt.
Undersøgelsen er foretaget ved at tage små vævsprøver fra 15 kvinders livmoderhals. Indholdet af bindevæv var gradvis stigende frem til 12 måneder efter fødslen. Ved graviditet indenfor et år efter en fødsel vil indholdet af bindevæv i livmoderhalsen således være mindre, hvilket betyder nedsat styrke, og at kvinden dermed har øget risiko for at føde for tidligt.
Undersøgelsen er offentliggjort i American Journal of Obstetrics and Gynecology.