Nu skal det undersøges, om fodbold er en god medicin mod prostata-kræft.
Forskere på Rigshospitalet skal undersøge den sundhedsfremmende effekt af at engagere en gruppe mænd med prostatakræft i motionsfodbold.
De forventer, at fodboldtræning 2-3 gange on ugen i 12 uger har store positive gevinster for mændenes sundhedsprofil og deres generelle velbefindende, skriver TrygFonden i en pressemeddelele.
Vigtigt at finde lindring mod prostatakræft
Behovet er stort. Prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd og rammer omkring 3.700 hvert år. Et stort flertal overlever sygdommen, som dog i mange tilfælde behandles med hormoner, der typisk fremprovokerer vægtforøgelse, tab af muskelmasse og svækkelse af knoglerne.
Mænd med prostatakræft er derfor i øget risiko for at udvikle blandt andet hjertekarsygdom, diabetes og knogleskørhed. Samtidig ses en øget forekomst af depression og nedsat livskvalitet hos den enkelte mand såvel som hos hans eventuelle ægtefælle.
Det håber forskerne, at motionsfodbold i et eller andet omfang kan hjælpe imod.
Dokumenteret at fodbold er godt
Det er veldokumenteret, at fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i en grad, som overstiger effekten af andre motionsformer, bl.a. løb.
Hertil kommer en række psykosociale og sportslige kvaliteter i form af netværksdannelse, positiv adspredelse og konkurrence, som forventes at kunne fastholde mændene på længere sigt.
Projektet vil give vigtig ny viden om fodbold som rehabiliteringsform for mandlige kræftpatienter og ny viden om mænd og sundhed generelt.
Forskningsprojektet bliver gennemført i samarbejde med Institut for Idræt ved Københavns Universitet og såfremt de forventede effekter opnås, vil forskerne forsøge at udbrede det glade budskan til hele landet – muligvis i samarbejde med Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger og Dansk Boldspil Union.
Seniorforsker Julie Midtgaard, UCSF, Rigshospitalet har modtaget 1.416.000 kr. fra TrygFonden til projetet.
Læs også: Fodbold gør os klogere på os selv