KORT NYT FRA UDLANDET:
Hvis du holder dit barn fra at få MFR-vaccinen af frygt for, at den skulle udløse autisme, kan du roligt slippe tøjlerne. Meget tidligere forskning har allerede vist, at MFR-vaccinen ikke kan kobles til autisme – som det ellers blev påstået af den videnskabeligt uredelige Andrew J. Wakefield i en undersøgelse tilbage i 1998.
Nu bliver påstanden punkteret totalt i et nyt gigantstudie, publiceret i det anerkendte tidsskrift JAMA.
De amerikanske forskere har analyseret et materiale omfattende 95.000 børn, herunder 2.000 med ældre søskende med autisme, altså børn, som er i særlig risiko for at udvikle sygdommen. Forskerne konkluderer i tidsskriftet, at ”ingen skadelig sammenhæng mellem en recept på MFR-vaccine og udviklingen af autisme blev fundet, selv blandt børn med højere risiko for at udvikle autisme”, skriver cnbc.com.
Et eksempel lyder ifølge Reuters, at blandt 5-årige i højrisikozonen blev autisme udviklet i 23 af 269 ikke-vaccinerede, mens 30 af 796 vaccinerede udviklede autisme. Det hjælper at omregne tallene til procent: 8,6 procent af de ikke-vaccinerede udviklede autisme, mens tallet for de vaccinerede er nede på 3,8 procent.
En forsker eller journalist på Andrew J. Wakefields niveau ville dermed konkludere, at MFR-vaccine forhindrer udviklingen af autisme, men sådan hænger verden trods alt ikke sammen. Eksemplet understreger blot, at MFR ikke påvirker udviklingen af autisme.
Undersøgelsen gemmer på et enkelt halmstrå, som Wakefield-tilhængere kan gribe fat i: Studiet er finansieret af amerikanske myndigheder, som gerne ser børn blive vaccineret for at forhindre sygdommene.
Men før du bruger det som argument for at lytte til Andrew J. Wakefield, så hav lige in mente, at han tilbage i 1998 havde ansøgt om patent på en konkurrent til MFR-vaccinen og ville have tjent styrende med penge, hvis den blev miskrediteret. Han havde stor interesse i at konkludere, som han gjorde. Husk også, at tidsskriftet The Lancet har trukket artiklen tilbage, fordi den var fusket med.
Du kan læse mere om den historie og flere andre påstande om, at MFR-vaccinen er skadelig i artiklen ”MFR-vaccinen: De 6 største myter aflivet af videnskaben”.
Læs også:
Link mellem autisme og MFR-vaccine er dårlig videnskab
Gennembrud: Derfor kan MFR-vaccinen give børn feberkramper
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th