KORT NYT FRA DANMARK
Indvandrere, der er familiesammenførte eller flygtninge, får op til tre gange så ofte blodprop i hjertet eller hjertekrampe sammenlignet med danskere, ifølge et nyt studie. Det skriver Statens Institut for Folkesundhed på deres hjemmeside.
Eksempelvis bliver irakiske indvandrere ramt af en hjertesygdom dobbelt så ofte i forhold til etniske danskere, og kvinder fra Afghanistan har tre gange så højere risiko end etniske danske kvinder.
Der er dog også forskel på, om personen kommer til landet som flygtning eller på grund af familiesammenføring. Blandt flygtningene er der nemlig 30 procent flere tilfælde, end blandt familiesammenførte – på trods af at de kommer fra samme land.
”Det betyder, at migrationshistorien spiller en rolle for udvikling af sygdom. Migrationshistorien handler om alt det, man bliver udsat for, før man rejser fra hjemlandet, under selve rejsen og mens man etablerer sig i et nyt land. Det kan for eksempel være krig, tortur, tab af familie og venner, ophold i flygtningelejre, stress og usikkerhed om fremtiden,” siger Line Zinckernagel, akademisk medarbejder på Statens Institut for Folkesundhed, SDU, på hjemmesiden.
Undersøgelsen er publiceret i European Journal of Preventive Cardiology.
Læs også:
Risiko for blodprop i hjertet kan aflæses i ansigtet
Ingen gider forske i indvandreres sundhed
Ny undersøgelse: Danmark forværrer flygtningebørns traumer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
josa