Ph.d. Jes Gitz Holler fra Københavns Universitet har i et forskningsprojekt kastet sig over resistens-mekanismen i de sejlivede gule stafylokokker. De er den mest almindelige årsag til, at der går betændelse i et operationssår. Det skriver Jp.dk.
Men bakterierne kan være årsag til en lang række sygdomme – fra bylder og madforgiftning til livstruendse infektioner som betændelse i hjertet.
Planten af Persea-familien har Jes Gitz Holler selv indsamlet i Chile, hvor avokadoplantens blade benyttes af Mapuche-indianerne til at hele sår.
Medicinalindustrien har i en lang årrække konstant søgt at udvikle nye antibiotika, når bakterien er blevet resistent, men udviklingen er ved at vende, og bakterien er foran i kapløbet, siger Jes Gitz Holler.
»Jeg har fundet et naturstof i en chilensk avokadoplante, som virker i kombinationsbehandling med traditionelle antibiotika. Resistente bakterier er udstyret med en pumpefunktion i bakteriemembranen, der effektivt smider antibiotika ud, så snart det er trængt indenfor. Jeg har karakteriseret et naturstof, der hæmmer udpumpningen, så bakteriens forsvarsværker bliver slået i stykker, og antibiotikabehandlingen får lov at virke,« fortæller Jes Gitz Holler, ph.d. fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Jes Gitz Holler understreger, at et kommercielt produkt vil komme de chilenske indianere til gode. Der foreligger på nuværende tidspunkt en skriftlig aftale mellem Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og de indfødtes repræsentant – ph.d. Alfonso Guzmán – som har hjulpet med at fremskaffe plantematerialet.
Forskningsresultaterne er netop publiceret i Journal of Antimicrobial Chemotherapy.