Immunforsvaret kan skelne mellem farlige og ufarlige svampesygdomme.
Det fremgår det af et studie offentliggjort i tidsskriftet PNAS, omtalt af Dagensmedicin.dk.
Det øger mulighederne for at målrette nye lægemidler mod svampesygdomme, der især rammer patienter med kroniske og immunsvækkede lidelser som kræft og AIDS.
Det har længe været et mysterium hvordan immunforsvaret skelner mellem uønskede og fordragelige mikroorganismer, men med det nye resultat har forskere fra USA vist, at immunsystemets spejderceller, makrofagerne, har to forskellige signalmolekyler på overfladen, der kan registrere om svampeorganismer er gavnlige eller ildesete, og forandre immunforsvaret respons ud fra det.
Man har længe vidst, at makrofagers signalmolekyle, dectin-1, genkender sukkermolekyler på alle svampecellers overflade, men ikke forstået, hvorfor nogle svampe gik fri, mens andre blev angrebet.
Det viser sig nu, at mange sygdomsfremkaldene svampe formår at skjule disse sukkermolekyler, så de forbigås af makrofagerne. Derimod fandt forskerne et andet signalmolekyle på makrofager, galectin-3, der er ansvarlig for at genkende nogle særlige sukkermolekylder, udelukkende udtrykt på disse sygdomsfremkaldende svampe.
Det vil signalere, at svampen er uønsket og give besked til makrofagcellen om at tilintetgøre den.
Opdagelsen af galectin-3’s rolle i immunsystemet vil øge forståelsen af hvordan svampeinfektioner bedst bekæmpes og kan lede til udvikling af nye svampelægemidler i fremtiden.