KORT NYT FRA UDLANDET:
En ny type medicin, som styrker kroppens eget immunforsvar, har stor effekt på fremskreden blærekræft, skriver medpagetoday.com.
De nye resultater blev fremlagt på en lægekonference arrangeret af American Society of Clinical Oncology i maj 2015.
»Atezolizumab har vist lovende klinisk aktivitet i metastatisk blærekræft, som allerede var forsøgt kraftigt behandlet. Med større overlevelse og meningsfuld klinisk effekt,« siger cand.med. fra Yale School of Medicin, Daniel Petrylak, til medpagetoday.com.
Han har været med til at lave et nyt studie om denne type af immunterapis effekt på blærekræft.
På konfecencen blev der fremlagt resultater fra studier af to typer af præparater, som begge hæmmer proteintet HD-L1. Det protein bliver faktisk produceret af ens egen krop for at hæmme t-cellerne i immunforsvaret.
Det sker for eksempel, hvis man er gravid, så t-cellerne ikke opfatter fosteret som et farligt fremmedlegeme og slår det ihjel.
Kræftsvulster kan dog også lave HD-L1 og på den måde narre immunforsvaret til ikke at angribe dem. Særligt agressive kræftsvulster omgiver sig med et højt niveau af HD-L1.
De to præparater hæmmer altså HD-L1, sådan at t-cellerne frit kan gå til angreb på svulsten.
Læs også:
‘Bør føre til nobelpris’: Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst
Immunterapi: Kroppens eget forsvar skal kurere uhelbredelige sygdomme
Når immunforsvaret bliver kroppens værste fjende
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mb