Calcium er afgørende for alle hjernens funktioner. Men nu har forskere på Københavns Universitet opdaget, at det ellers så vigtige stof ikke – som ellers hidtil antaget – påvirker hjernecellernes energi-stofskifte.
Opdagelsen bringer forskerne tættere på at forstå sygdomme i hjernen som for eksempel migræne, autisme og Parkinsons sygdom og giver vigtig viden om, hvad der sker i den aldrende hjerne, skriver ku.dk.
»Min gruppe undersøger nervecellernes stofskifte for at forstå hele hjernens metabolisme,« fortæller postdoc Claus Mathiesen fra Center for Sund Aldring på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
»Vi er faldet over det overraskende resultat, at måden neuronerne, altså nervecellerne, skaber og bruger energi, er smartere end tidligere forsøg i reagensglas med væv og biokemi ellers tyder på. Den smartere og enklere regulering af hjernens energi-produktion er en fordel for hjernen, som kan fungere efter behov og ikke er afhængig af kompleks biokemisk signallering,« siger Claus Mathiesen.
Opdagelsen er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Journal of Neuroscience.
Læs også: Teenage-sex smadrer hjernen på hamstre