Hvert kilo spagnum fører til et næsten lige så stort udslip af CO2, og langt det meste spagnum i private haver er helt unødvendigt, skriver ing.dk.
Spagnummen er nemlig produceret af tørv fra moser, som er gode til at holde på kulstoffet. Men når tørven bliver gravet op, frigives det i store mængder.
Beregninger udført af DTU Miljø viser, at hvert eneste kilo spagnum fører til et CO2-udslip på næsten et kilo, når alle parametre medtages i en såkaldt livscyklus-analyse.
De officielle danske statistikker over forbruget af tørv svinger meget fra år til år og siger ikke noget om fordelingen mellem brug i gartnerier og hos private.
Men kilder i branchen oplyser til Ingeniøren, at vi årligt bruger i omegnen af 110.000 ton spagnum, heraf cirka halvdelen i private haver, krukker og drivhuse. Salget til gartnerier er for nedadgående, hvorimod danskernes indkøb af spagnum til haverne er konstant.
Ifølge lektor Carl-Otto Ottosen fra Institut for Fødevarer – Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet, er det vanskeligt at erstatte tørv med mere klimavenlige materialer i gartnerier. Her benyttes det bl.a. til potteplanter, der er en dansk milliardeksport.
Læs også: Opsigtsvækkende teori: CO2 gør dig tyk