Du kender den næppe, men tæt på millionbyen Calcutta i Indien ligger faktisk en by med danske rødder, som stadig gemmer på en del danske bygninger.
Byen hedder Serampore og opstod i 1755-1845 omkring en dansk handelsstation. Den historiske bykerne er generelt forholdsvis intakt, men bygningerne fra den danske periode er næsten blevet glemt. De er ifølge Nationalmuseet i stærkt forfald og risikerer meget snart at forsvinde – og det må ikke ske, lyder det.
Derfor planlægger Nationalmuseet sammen med fonden Realdania at arbejde sammen med den lokale kulturarvsmyndighed og bevaringsarkitekter på stedet for at redde den danske historie i Serampore.
Ifølge en pressemeddelelse er Serampores historiske bygninger og kilderne til byens historie betydningsfulde i både dansk, indisk og international sammenhæng – og de lokale skulle også have stor interesse for de historiske bygninger fra den danske periode.
»Også i Indien føler folk, at de kolossale kontorbygninger og indkøbscentre, der skyder op overalt, fjerner byernes historie og selvstændige karakter, og i Indien ser mange derfor potentialet i at kombinere bygningsbevaring med etablering af stærkt tiltrængte rekreative åndehuller,« siger Nationalmuseets projektleder Bente Wolff i en pressemeddelelse.
Ud over at bevare bygninger skal projektet også forske i og formidle Serampores historie fra den danske periode til i dag. Danske arkivalier om Serampore bliver gjort tilgængelige for international forskning i de historiske forbindelser mellem bengalerne, danskerne og de mange andre europæere, der også havde handelskolonier langs Hooghly-floden.
»I modsætning til Tranquebar og De Dansk Vestindiske Øer har der før kun været meget lidt fokus på den tidligere danske handelsstation i Serampore. Initiativet har stort potentiale både i forhold til at opbygge viden om Danmarks historiske tilstedeværelse i Indien og for positiv eksponering både i Danmark og Indien,« siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler i pressemeddelelsen.
Du kan læse en projektrapport om Serampore på Nationalmuseets hjemmeside (pdf).
Læs også på Videnskab.dk: Nationalmuseet udgraver voldgrav ved dansk koloni-fort i Indien