I fremtiden kan de knap 290.000 danskere, der har diabetes, muligvis slippe for at skulle sprøjte sig med insulin. I stedet kan de få impanteret insulinproducerende betaceller ind i kroppen.
Det kan blive resultatet danske forskeres nyeste opdagelse: Hvordan de signalveje, der styrer kroppens insulinproduktion, egentlig fungerer.
Opdagelsen er et vigtigt skridt mod forskernes endelige mål, nemlig at kunne omdanne stamceller til insulinproducerende betaceller, der kan implanteres i diabetespatienter, skriver ku.dk.
Helt nødvendigt at kende signalstofferne
Begejstringen er stor blandt forskerne fra Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet og Hagedorn Research Institute, der står bag opdagelsen.
»For at få stamceller til at udvikle sig til insulinproducerende betaceller er det nødvendigt at kende de signaler, som normalt styrer dannelsen af betaceller under fosterudviklingen. Det er det, vores nye forskningsresultater bidrager til,« fortæller professor på DanStem Palle Serup og understreger:
»Når vi kender signalvejene, kan vi efterligne dem i reagensglas og dermed på sigt forvandle stamceller til betaceller.«
Forskningsresultatet er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift PNAS.