Røde pølser, Campari, marmelade og læbestift. Farvestoffet karminrødt er stærkt efterspurgt og flittigt brugt af fødevare- og kosmetikproducenter. Karmin er fra naturens side et rødt vidunderfarvestof, da det er mere stabilt end de syntetiske alternativer. Blandt andet ændrer karmin sig ikke ved lyspåvirkning eller ved opvarmning. Farvestoffet udvindes af hunlus af arten Dactylopius coccus, som i dag primært fremavles i Peru med det ene formål for øje at blive til rød farve.
Et nyt toårigt forskningsprojekt, der gennemføres som et samarbejde mellem virksomheden Chr. Hansen, DTU Systembiologi og Københavns Universitet (KU), vil forsøge at ’flytte’ karminproduktionen ud af lusene. Det skriver DTU i en pressemeddelelse. Det kræver, at forskere på DTU Systembiologi kan finde lusenes karminproducerende gener.
»Først er vi nødt til at kortlægge alle lusens gener. Dernæst skal vi lede efter de karminproducerende gener, og selvom vi ikke ved, hvad vi skal lede efter, så har vi flere pejlemærker: Karminen udgør cirka 25 procent af selve lusens tørstof, og det fortæller os, at det er nogle meget aktive gener, vi skal lede efter. Men om det er fem eller 50 gener, som skal fiskes ud, det er ikke til at sige,« forklarer lektor Uffe Hasbro Mortensen fra DTU Systembiologi.
Et andet pejlemærke er at være på udkig efter noget, der er usædvanligt for insekters genom, fordi skjoldlusens evne til at producere karmin er ret unik. En tredje mulighed, som kan føre forskerne frem til lusens ’røde gener’, er at lede efter bestemte enzymer hos lusen.
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk